Aldi botst op felle kritiek bij zijn campagne tegen kinderarmoede. De supermarkt verkoopt een ‘meerkansenbrood’, waarbij 0,50 euro per verkocht brood naar het Kinderarmoedefonds gaat. “Het brood kost meer dan veel andere broden bij Aldi, waardoor het de klant is die betaalt en niet Aldi.”

“Voor 1 op 7 kinderen is een lege brooddoos dagelijkse kost”, staat op de affiche van de campagne van Aldi. Kristl Verbeke, bekend van meidengroep K3 en zelf opgegroeid in een kansarm gezin, is het gezicht van de campagne. Met de campagne vraagt supermarktketen Aldi aandacht voor het probleem van kinderarmoede. Bij elke verkoop van een ‘meerkansenbrood’ gaat een halve euro naar het Kinderarmoedefonds. Nobel, maar de campagne botst op stevige kritiek. 

Zo schreven twee Vlaamse ouders een brief aan de directie van Aldi. “Wanneer we een kijkje nemen op uw website en daar de prijs van een meerkansenbrood vergelijken met de rest van het aanbod dan stellen we vast dat de gemiddelde prijs van uw brood meer dan een halve euro minder kost dan uw meerkansenbrood. Dat wil dus zeggen dat u meer verdient aan het meerkansenbrood dan aan uw gewoon brood. Dat wil bovendien zeggen dat de consument de bijdrage doet aan het fonds en niet Aldi zelf.” De twee ouders wijzen ook op het feit dat Aldi volgens een rapport van Oxfam tekort schiet op vlak van mensenrechten. “Mogen we er u op wijzen dat mensenrechten en eerlijke lonen deel uitmaken van hetzelfde thema waarvan u gebruik maakt in uw campagne?”

De campagne lokt ook elders kritiek uit. Zo schreef Joren Vermeersch, huisideoloog van N-VA, op Facebook: “De Aldi-actie mag dan goedbedoel zijn en mensen daadwerkelijk uit de nood helpen, tegelijk is deze actie zou fout als wat. Want hoe komt het dat kinderarmoede in ons land toeneemt? Door de doorgeslagen globalisatie, waar het Europese grootkapitaal mee de motor achter was.” Opiniemaker Jonathan Holslag pikt in op die post, bekritiseert Vermeersch, maar noemt de campagne van Aldi ook ‘wansmakelijk’. In een reactie zegt Aldi België dat het ‘een belangrijke economische speler is in ons land. In die hoedanigheid nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer ernstig.Ook kinderarmoede is een thema waar ALDI op inzet.’ Verder wijst de supermarkt erop dat het brood duurder is dan andere broden door de receptuur en dat er intussen op vlak van mensenrechten vooruitgang is geboekt.