Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) sluit niet uit dat de accijnzen op alcoholische dranken verlaagd worden, nadat de regering ze in het kader van de tax shift fors verhoogde. De resultaten van de hogere taks zijn onder de verwachtingen en er is veel kritiek op de maatregel.

De verhoogde accijnzen op alcoholische dranken moesten, in vergelijking met 2015, over het hele jaar gezien zo’n 220 miljoen euro opbrengen. Volgens Sudpresse werd de opbrengst tussen januari en oktober geschat op 183,33 miljoen euro, maar bracht de maatregel in werkelijkheid slechts 66,8 miljoen euro in het laatje in die periode. Dat is maar liefst116,52 miljoen euro minder dan voorzien. In de sector hadden heel wat organisaties en merken al vroeg aan de alarmbel getrokken, en gewezen op een verschuiving naar grensverkoop. Zo meldde SNI een daling van 14% voor de verkoop van alcoholische dranken tussen november  2015 en maart 2016, en een stijging van het aantal winkeldiefstallen. Diageo kondigde een personeelsstop aan in België, met als reden “de dramatische stijging van de accijnzen” terwijl Fevia en FIEB de regering opriep een einde te maken aan belastingverhogingen in het algemeen. 

Een mogelijke herziening? 

Werden al deze waarschuwingen gehoord? In de Kamer antwoordde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op de schriftelijke vraag van Ahmed Laaouej (PS), dat deze maatregel genomen werd om de budgettaire doelstellingen te kunnen bereiken en de economische levensvatbaarheid van de sector te garanderen. De minister verklaarde verder dat er een maandelijkse survey is om de impact van de maatregel te meten qua volumes en inkomsten van alcoholische dranken. “Deze studie zal bepalen of een herziening van de accijnstarieven noodzakelijk is of niet", zei hij ten slotte. 

Vinum Et Spiritus: "verlies van meer dan 3 miljoen euro"

De door ons gecontacteerde algemeen directeur van Vinum Et Spiritus Geert Van Leberghe, wilde reageren op dit nieuws. “Sinds begin dit jaar volgt Vinum Et Spiritus de evolutie van de accijns- en btw-inkomsten op de voet. We kunnen de conclusies die Sudpresse deze morgen publiceerde bevestigen. Deze moeten echter worden aangevuld met een verlies van 70 miljoen euro aan btw-inkomsten die het budgetparcours, wat de accijns- en btw-inkomsten voor alcoholische dranken betreft, vertaalt in een verlies van meer dan 3 miljoen euro. 

De sector waardeert de wil en de moed van de Minister van Financiën om 
een maatregel die, zowel voor de regering (die moet rekening houden met de budgettaire vereisten van de EU) als voor de klant en de sector (waar honderden banen op het spel staan) contraproductief blijkt te zijn te willen terugdraaien. We zijn het bovendien eens met de stelling dat de maatregel bedoeld was om budgettaire doeleinden te behalen, en niet om alcoholmisbruik aan te pakken. De daling van de accijnzen op alcohol zou de Belgische consument moeten overtuigen om aankopen te doen in België in plaats van het buitenland, zonder daarom meer alcohol te drinken. Deze maatregel zou ook een betere controle op de verkoop en de consumptie van alcohol toelaten, en een verdere verspreiding van gesmokkelde alcohol intomen, waarvan de mindere kwaliteit een gevaar voor de gezondheid inhoudt. 

Er is dus eigenlijk geen reden meer om de accijnzen op het huidige niveau te houden. Maar de tarieven blijven op dit ogenblik wat ze zijn, en de beslissing om ze te verlagen is nog niet effectief, omdat een beslissing op regeringsniveau noodzakelijk is. De eindejaarsfeesten komen eraan, en wil de sector van een eventuele daling kunnen profiteren, moet de beslissing zo snel mogelijk genomen worden.”