Vastgoedgroep CBRE, die het winkelcentrum Médiacité in Luik beheert, stuurde vrijdag een deurwaarder op pad om winkeliers te bedreigen met dwangsommen omdat ze hun winkels om 20.00 uur sloten, ook al is het winkelcentrum die dag tot 21.00 uur open.

Al maanden is er een geschil tussen de vakbond CNE en de manager van Médiacité over de sluitingstijd van het winkelcentrum op vrijdagavond. Het complex is die dag namelijk open tot 21.00 uur, terwijl een aantal winkeliers hun winkels om 20.00 uur willen sluiten. Aan de vooravond van het weekend stuurde CBRE een deurwaarder, vergezeld van leden van de politie, om het personeel van winkels die hun deuren voor 21.00 uur hadden gesloten te bedreigen met boetes als dit opnieuw zou gebeuren, zoals de CNE de volgende ochtend bekendmaakte. De CNE hekelde de situatie met het argument dat de winkeliers in kwestie zich gewoon aan de wet hielden. "Op vrijdagavond kwam er een deurwaarder aan vergezeld door de politie. Hij schreeuwde tegen de winkelbedienden dat ze het recht niet hadden om de winkel om 20 uur te sluiten en dreigde hen met een boete van 1000 euro als ze 'het weer zouden doen'", vertelde Julien Dejon, permanent vertegenwoordiger van de CNE voor de detailhandel in de provincie Luik, aan Belga. "De meesten van hen waren zeer jonge meisjes die gewoon werknemers waren van een multinational en die het uurrooster uitvoerden dat hun werkgever hen had gegeven. Volgens de ChristenUnie begint nachtwerk in België om 20u en is het verboden in de kleinhandel. Volgens de vakbond heeft de sociale inspectie zelfs ingegrepen om winkeliers te dwingen hun deuren om 20.00 uur te sluiten.

"Sociale inspectie heeft formeel bevestigd dat werken na 20u wettelijk mogelijk is"

Het zal niemand verbazen dat CBRE deze mening niet deelt. Zaterdagavond reageerde de vastgoedgroep op haar beurt. "Het stakingsrecht mag niet misbruikt worden ten nadele van andere rechten zoals het eigendomsrecht, de vrijheid van handel en industrie en het recht op arbeid. Elke belemmering van de toegangswegen tot de Médiacité en de winkels is dus een inbreuk op deze rechten en kan niet worden toegestaan", zei hij. "Het is op deze basis dat de vakbondsacties van de CNE door de Rechtbank van Eerste Aanleg van Luik als misbruik werden beschouwd, wat iedereen verbiedt om de toegang tot of de doorgang door een winkel van het winkelcentrum Médiacité, zelfs gedeeltelijk, te belemmeren of onmogelijk te maken", voegde de complexbeheerder eraan toe. CBRE verklaarde ook dat het onjuist is om te beweren dat nachtwerk automatisch illegaal is. "De sociale inspectie heeft formeel bevestigd dat werken na 20u wettelijk mogelijk is", verzekerde het bedrijf ons. Bij navraag weigerde de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid commentaar te geven op de zaak. "We communiceren niet over lopende zaken", verklaarde de Franstalige woordvoerster van het ministerie, Anne-Cécile Wagner.