Wine Paris/Vinexpo Paris en ProWein: twee niet te missen vakbeurzen voor wijn en sterkedrank. We stellen ze even aan u voor.

Van 12 tot 14 februari, Wine Paris/Vinexpo Paris

Wordt dit de meest toonaangevende wijnbeurs van Europa? Wine Paris, in combinatie met Vinexpo Paris (ruim veertig jaar de niet te missen afspraak in Bordeaux), heeft dit jaar alweer zijn oppervlakte uitgebreid (met 28%) en opent een nieuwe hall die uitsluitend bestemd is voor niet-Franse producenten. De beurs telt niet minder dan 3.900 exposanten, van wie meer dan 35% niet-Franse producenten uit een vijftigtal landen. Ook de ruimte voor sterkedrank breidt uit (met 25 verschillende types drank uit elf landen). Dit jaar is ook Nieuw-Zeeland er voor het eerst bij, “Wine Australia” voor Australië en vier staten uit de Verenigde Staten (waarbij Virginia voor het eerst deelneemt). Duitsland, Slovenië, Libanon en Zuid-Afrika verdubbelen hun tentoonstellingsruimte. Italië zal 75% meer oppervlakte innemen en krijgt zelfs een volledige hall waarin bijna alle wijngaarden van het land vertegenwoordigd zijn. Spanje (de derde belangrijkste exposant) zal een hall delen met buurland Portugal. Voor Frankrijk tekenen 100% van de Franse regio’s present.

Wine Paris/Vinexpo Paris
©

Wine Paris/Vinexpo Paris 

Bij de evenementen noteren we in de eerste plaats de grootste tijdelijke cocktailbar van Frankrijk (40 meter lang), maar ook lezingen over Amerikaanse wijnen (één per staat). Gezien de toenemende verkoop van alcoholarme en alcoholvrije dranken zijn er ook 50% meer exposanten (onder wie Belgen) uit die branche vertegenwoordigd. De organisator – Vinexposium – looft dit jaar zijn eerste “Business Awards” uit, de “V d’Or”, ter bekroning van de meest opvallende en meest verantwoorde initiatieven uit de internationale sector voor wijn en sterkedrank, die economische prestaties verzoenen met maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid.

In Paris Expo, Porte de Versailles. wineparis-vinexpo.com

Van 10 tot 12 maart, ProWein in Düsseldorf – wijn, sterkedrank, maar ook bier en cider

ProWein
©

ProWein

Deze belangrijke vakbeurs viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Er nemen 6.000 exposanten (onder wie 300 bioproducenten) uit 60 landen aan deel en er worden 50.000 vakmensen verwacht. Een volledige hall is voorbehouden voor wijn en drank zonder alcohol of met een laag alcoholgehalte. In een heel groot “Frankrijkpaviljoen” komen de belangrijkste Franse wijnstreken aan bod. We noteren ook de aanwezigheid van steeds meer producenten uit Oost-Europa en uit Griekenland. Verder is er nog een “Champagne Lounge” (met 40 exposanten) en er exposeren 300 producenten van sterkedranken, verenigd onder het label “ProSpirits”. Thema’s die prominent op de agenda staan, zijn de robotisering in de wijngaard en alternatieve verpakkingen voor glazen flessen, de bag-in-box (BIB), petflessen en nieuw in dit verband: blikjes van recycleerbaar aluminium. Er zijn ook “trendforums” voorzien over verschillende onderwerpen, zoals de problematiek van droogte in de wijngaarden.  

Messe Düsseldorf. prowein.com

Patrick Fiévez

Gondola Magazine

Dit artikel is te lezen in het januari-februari-nummer van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier!
Gondola Magazine