Vanaf woensdag opent op de Kouter in Gent een gloednieuw filiaal van Albert Heijn. Op een afstand van minder dan 100 meter komen er daarmee drie supermarkten op het plein.

In een indrukwekkend art déco-gebouw dat vroeger toebehoorde aan ING opent Albert Heijn op woensdag zijn vierde Gentse filiaal. De 884 vierkante meter grote winkel zal een deel van het gelijkvloers en de eerste verdieping innemen. Opvallend is dat er zich vlakbij het nieuwe filiaal een Cru-supermarkt en even verderop een winkel van Delhaize bevindt. Toch wil geen van de betrokkenen spreken over een supermarktoorlog: daarvoor liggen de profielen van de winkels te ver uit elkaar, klinkt het. Bij Albert Heijn maken ze zich sterk dat mensen voor een andere reden naar hun winkel komen dan naar Cru of Delhaize, dat van dezelfde groep deel uitmaakt. Bij Albert Heijn ligt de nadruk eerder op prijs, bij Delhaize op gezondheid en kwaliteit. Om de complementariteit van de twee ketens te illustreren, opende ondernemer Frédéric Van Hoecke in Willebroek een Delhaize en een Albert Heijn tegenover elkaar. “De twee winkels spreken een ander publiek aan”, zei hij.

On the go

Toch is het opmerkelijk dat er op zo’n kleine afstand drie grote supermarktketens op elkaar zitten. Eerder bleek in Pelt al dat verschillende supermarkten op een kluit bij elkaar zitten, net zoals dat elders ook het geval is – een teken dat de concurrentie op de markt nog steeds aan het toenemen is. De drie supermarkten op de Kouter in Gent richten zich allen op de stadsbewoner en op forensen die in het stadscentrum werken, met onder meer een belangrijk on the go-assortiment. In stadscentra openen supermarkten steeds meer buurtwinkelconcepten, zoals ook Carrefour (Carrefour Express) en Colruyt (Okay). Opmerkelijk is ook dat Albert Heijn in een chique gebouw onderdak krijgt op de Kouter, nadat het eerder ook al een winkel opende in het historische Postgebouw op de Korenmarkt in Gent.