Frédérique Henderickx, business unit director bij Normec, is één van de sprekers tijdens het Feeding the Future-event van Gondola Academy. Tijdens haar lezing zal ze het onder meer hebben over de toekomst van voeding, het toenemend belang van duurzaamheid en de impact op verpakkingen. 

Welke boodschap wilt u op het Feeding The Future-event brengen?

De dag van vandaag zet je niet meer zo maar voeding in de markt. Er komt heel wat meer bij kijken dan vroeger. De invalshoek is veranderd en er komt een nieuwe aanpak bij kijken. Ik zal dat kaderen. Ik zal vertellen over wat we vandaag en in de toekomst gaan eten en wat we anders zullen moeten doen.

En wat moeten we dan anders doen?

We zullen in de toekomst mogelijks ons aankooppatroon moeten aanpassen. Dat komt door het toenemend belang van duurzaamheid, met respect voor iedereen. Het wordt wel een uitdaging om onze voeding duurzamer te produceren. Op dat vlak kan er nog veel gedaan worden. We gaan ons economisch model, onze werkingsprincipes en opvattingen ook moeten herbekijken. 

Ook de knelpunten van de voedselveiligheid komen aan bod. Kan u voorbeelden geven? 

De verpakking is nu al anders samengesteld en dat zal nog zo verder evolueren, er zal meer worden hergebruikt, gerecycleerd.  Ook het upcyclen van voedselresten komt aan bod. Dat betekent dat je bepaalde zaken van voeding anders moet benaderen, zoals het opwaarderen van reststromen, het verlengen van de houdbaarheden, het gebruik van biomassa, het hergebruik van water, de eiwittransitie, … Dit brengt allemaal extra aandachtspunten met zich mee voor wat betreft voedselveiligheid. En dit is allemaal een gevolg van de regelgeving. 

De regelgeving verandert dus en heeft gevolgen. Wat houdt dat in?

De regelgeving evolueert, er komen regeltjes bij op vlak van voedselveiligheid en duurzaamheid, zowel voor voeding als verpakking. Het wordt er dus niet eenvoudiger op. Ik zal kort schetsen wat men vooral best onthoudt. De transparantie wordt alsmaar groter en de eisen worden strenger. Het respect voor regels, vakkundigheid en eerlijkheid gaan een belangrijkere rol spelen. Er zal geen plaats meer zijn voor spelers die dit niet respecteren.   

Hoe ziet u de toekomst van verse voeding? 

Ik denk dat het anders zal zijn, maar heb geen kristallen bol. Het zal een mix worden van van alles en nog wat. Keuzes qua voeding en verpakking nemen toe, maar ook de regels die daaraan verbondenz zijn. Ik denk dat we een goed evenwicht moeten vinden tussen de klassieke, verantwoorde en nieuwe voeding, zoals het vegan verhaal, de vegetarische alternatieven, eiwitten, novel food ....

Matthias Vanheerentals

Feeding The Future

Wil je meer weten over verse producten en de toekomst van ons voedingssysteem in het algemeen? Schrijf u dan snel in voor het Feeding The Future-event op 20 juni!

Klik hier!
Feeding The Future