Verzorgend personeel en ziekenhuizen hebben nood aan alle mondmaskers die ze kunnen krijgen, maar toch doken deze week plots bijna 5.000 exemplaren op bij drie winkels van Delhaize. 

Iedereen die mondmaskers heeft, moet die zo snel mogelijk aan ziekenhuizen bezorgen: dat is de regel. Verzorgend personeel heeft ze nodig om het gevaar op besmetting met het coronavirus te minimaliseren. Maar plots kreeg Stein De Bock, zaakvoerder van AD Delhaize in Ternat en Merchtem, 4.000 mondmaskers voor zijn winkel geleverd. “Ik schrok me een bult toen ze hier werden afgeleverd”, zegt hij in De Standaard. Het gaat om mondmaskers van het type dat gezondheidswerkers dragen bij de verzorging van patiënten met covid-19. Op 24 maart kwamen 78.200 maskers van dat type aan op de Luikse luchthaven Bierset voor verdeling in België. Het gros daarvan was bestemd voor de medische sector, maar daarnaast waren er ook enkele andere bestemmelingen, waaronder de twee Delhaize-winkels van Stein De Bock en één AD Delhaize uit Heist in West-Vlaanderen.

Vraag is hoe de mondmaskers bij die drie winkels konden belanden. “Toen de crisis in Wuhan uitbrak, heb ik besloten de maskers te bestellen”, zegt De Bock in de krant. “Deels om mijn personeel te beschermen, maar ook om te verkopen.’ Hij plaatste zijn bestelling bij Life bvba, het bedrijf waarmee ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) samenwerkte. “Ik heb nog geprobeerd de bestelling te annuleren, maar dat ging niet meer. Tot daarstraks had ik ook niet gedacht dat ze nog zouden geleverd worden, ook al had ik ze al betaald.” De Bock betaalde 32.000 euro voor 4.000 mondmaskers. Verkopen doet hij ze niet (meer), daar zou hij zich niet lekker bij voelen. Hij houdt er 500 om zijn personeel te beschermen, de rest gaat naar het OLV Ziekenhuis in Aalst. Naast de drie Delhaize-winkels kreeg ook het West-Vlaamse vleesverwerkende bedrijf Franky 2.000 maskers. Het bedrijf heeft ze nodig om chauffeurs, klanten en vleeswaren te beschermen, aldus de zaakvoerder. Alleen zijn de maskers daar nog niet geleverd. Het bedrijf plaatste daarom een nieuwe bestelling.