Volgens de “Emerging Trends in Real Estate Europe 2013”-studie van PwC en het Urban Land Institute ziet de commerciële vastgoedsector de toekomst, voor het eerst sinds 2008, lichtjes positief in.

54% van de beursgenoteerde ondernemingen, inclusief vastgoedfondsen, verwachten in de loop van het komende jaar zelfs een stijging van de winst. De Europese vastgoedmarkt globaliseert en trekt meer investeerders uit opkomende landen aan. Een groot deel van de die investeringen wordt echter in het hogere segment van de vastgoedmarkt gedaan. Oost-Europa blijft bijvoorbeeld een te mijden regio. De traditionele investeerders verkiezen zich op stabiele markten zoals Duitsland en Engeland te richten. In termen van overnames, geniet vooral de detailhandel de voorkeur van investeerders.

“Het optimisme is vooral een uitdrukking van opluchting na een sombere periode”, zegt Olivier Hermand, Partner bij PwC België. “De voorbije vijf jaar was het vooral een kwestie van overleven. Heel wat spelers in de sector hebben zich bezig gehouden met het herstructureren van hun business en het beheren van de risico’s. Maar nu zien we toch dat de bedrijfsstrategieën in de sector weer opnieuw worden gericht op winstcreatie. Hoewel de economische situatie en de marktvoorwaarden er in 2013 niet gemakkelijker zullen op worden, zijn de meeste spelers in de sector toch van oordeel dat ze zich intussen hebben weten aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden. Vastgoedinvesteerders zijn tevreden dat ze de woelige periode hebben overleefd en kijken weer stilaan naar de toekomst.”