Wat is Food Safety Culture (FSC), waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat komt erbij kijken? Ontdek het in de whitepaper 'Food Safety Culture' van Normec Foodcare.

Wat is Food Safety Culture (FSC)? De bedrijfscultuur en de cruciale plek die voedselveiligheid hierbij inneemt, van directie tot werkvloer. Voor voedingsbedrijven wordt het steeds belangrijker dat bedrijfscultuur een cultuur van voedselveiligheid is. Dit is ook te herleiden uit de definitie van het Global Food Safety Initiative (GFSI). Food Safety Culture omvat de gedeelde waarden, overtuigingen en normen die de attitude en het gedrag omtrent voedselveiligheid bepalen in de hele organisatie. In 2018 werd Food Safety Culture (FSC) de nieuwe BRCGS (British Retail Consortium Global Standers)- standaard voor voedselveiligheid. Het begrip werd in 2015 gelanceerd door het Global Food Safety Initiative (GFSI). 

Stappenplan 

Wil je een voedselveiligheidscultuur ontwikkelen binnen je bedrijf, dan komt er heel wat bij kijken. Vorm een voldoende groot draagvlak om de verandering te doen slagen. Bereik je doel stapsgewijs. Zorg dat de basis op orde is vóór je het verbetertraject opstart.

Wat is Food Safety Culture (FSC), waarom is een sterke voedselveiligheidscultuur belangrijk en wat komt erbij kijken? De whitepaper Food Safety Culture vertelt je meer over :

  • ontstaan
  • ontwikkeling
  • noodzaak
  • impact
  • opportuniteiten voor bedrijven met FSC-focus

Whitepaper Food Safety Culture

Benieuwd naar meer resultaten uit de whitepaper Food Safety Culture? Download hem snel! 

Klik hier!

Highlights

1.Stappenplan

Stap 1: Betrek het hele management

Stap 2: Ontwikkel een duidelijke strategie

Stap 3: Communiceer het beleid en de verwachtingen

Stap 4: Leid de medewerkers op

Stap 5: Deel relevante informatie

Stap 6: Vraag feedback

Stap 7: Meet resultaten

Stap 8: Waardeer en vier successen

2.Voedselveiligheidscultuur is niet nieuw

De Food Safety Culture begon decennia geleden. Denk aan de ontwikkeling van HACCP, de huidige normen, wetgeving en voedselveiligheidsstandaarden. Nieuw is dat FSC een verplichting is vanuit verschillende normen. Raadpleeg hiervoor de tijdlijn in de whitepaper.

3.Meten is weten

Een bedrijfscultuur is niet tastbaar. Zorg daarom dat de voedselveiligheidscultuur meetbaar wordt binnen de organisatie. Hoe pak je dit aan? Maak gebruik van een enquête, ga uit van meetbare doelstellingen en evalueer de kennis. Meer hierover in de whitepaper.

Normec Foodcare België

Normec Foodcare België begeleidt je bij het ontwikkelen van een Food Safety Culture. Eerst worden alle activiteiten met betrekking tot voedselveiligheid doorgelicht tijdens een Quality Review. Op basis van dit onderzoek volgen een SWOT- en GAP-analyse. Daaruit groeit een praktisch actieplan met heldere doelen, strategie en metingen waarbij management en medewerkers betrokken zijn, met alle bijbehorende inspecties en opleidingen. 

Normec Foodcare België leidt het hele proces vanaf de eerste stap met een 0-meting tot tussentijdse metingen, interne audits en opvolggesprekken met de medewerkers. 

Meer info?

Kies voor een gerichte aanpak en zet de eerste stap. Neem contact op met onze Commercieel Managers Janna Mestach of Manuella van Rijmenant. Zij helpen je graag verder. 

Janna Mestach: janna.mestach@normecgroup.com - +32 (0) 479 76 25 42 

Manuella van Rijmenant: manuella.van.rijmenant@normecgroup.com - +32 (0) 468 31 06 90