De Amerikaanse betaalkaartenfabrikant Visa neemt Visa Europe over voor zo'n 16,5 miljard euro. Een bedrag dat waarschijnlijk nog zal toenemen tot meer dan 21,2 miljard euro. 

In 2007 trok het Amerikaanse bedrijf Visa naar de beurs en brak het met zijn voormalige dochterbedrijf Visa Europe. De Europese tak werd daardoor eigendom van ruim 3000 Europese banken. Door gebrek aan inkomsten verzwakte de positie van Visa Europe op de markt, waardoor de druk van concurrent Mastercard opliep.

Dat het Amerikaanse Visa al ruime tijd aast op een overname van zijn voormalige dochterbedrijf is een publiek geheim. Vandaag wordt bevestigd dat de gesprekken rond zijn. Cash telt Visa 11,5 miljard euro neer voor Visa Europe. Daarnaast komt het ook nog eens met 5 miljard euro in aandelen over de brug. In totaal kan het overnamebedrag na vier jaar oplopen tot 21,2 miljard euro.

Vooral de Europese banken zullen veel geld verdienen aan de deal, met het Britse Barclays op kop. Hoeveel Belgische banken hier voordeel uit zullen halen is nog niet duidelijk.