Deze eindejaarsperiode lijkt bijzonder vruchtbaar te zijn op het vlak van nieuwigheden in de bakkerijafdeling. Wij kozen er vier uit. Ontdek hier wat onze redactie ervan vindt.

De torsade wallonne – LCB Bakery - Carrefour Market by Mestdagh

Bij Carrefour Market by Mestdagh ligt hij sinds half oktober in de rekken: de torsade wallonne. Een ambachtelijk stokbrood, met een bereidingstijd van 24 uur, op basis van Belgische tarwebloem en afgebakken op steen. De stempel “ambachtelijk” betekent dat de torsade wallonne geen toevoegingen noch bewaarmiddelen bevat. Dit brood is bedacht door LCB Bakery, het vroegere huis Beck, met ateliers in Strépy-Bracquegnies, bij La Louvière.

Onze mening: het ambachtelijke brood vindt opnieuw zijn weg naar de grote distributieketens en de komst van de torsade wallonne laat niets aan de verbeelding over. Een krokante korst en compact aan de binnenkant, een echt stokbrood voor lekkerbekken. Hij ziet er origineel uit, door de gevlochten vorm, en heeft een indicatieve prijs van 1,99 euro. Redelijk aan de hoge kant, gepast voor een premium aanbod.

Broodmeel « all in mix » – Niamh – Delhaize

We kenden het jonge merk Niamh (Aveve bloem), opgericht in 2018, al van hun gamma van vier bloemmengelingen (naan, blini, pide en focaccia). Nu breidt het zijn gamma uit. Voortaan kan je kiezen uit 5 verschillende voorgemengde bloemsoorten om thuis zelf brood te bakken (pure sprouts, rustic dark, crunchy gold, vital oats en magic white). Deze vijf merken zijn vanaf midden oktober in de handel verkrijgbaar, momenteel enkel bij Delhaize. Mogelijk verschijnen ze ook in andere supermarkten.  

Onze mening: nu het weer in is om alles zelf te doen, hebben deze vijf bloemmengelingen alle reden van bestaan in de bakkerijafdeling. De verpakking ziet er jong en modern uit, maar het nieuwe gamma van Niamh is vooral erg praktisch. Met enkele eenvoudige instructies op het pak kan een onervaren bakker al aan de slag om zijn eigen brood te bakken.

Cannabread – La Wetterenoise – Carrefour Market by Mestdagh

Midden november werd hij voor het eerst voorgesteld in alle Carrefour Market by Mestdagh winkels, het “cannabread”, “het eerste brood met cannabis dat verkocht wordt in grote supermarkten in België.” Het wordt gemaakt op basis van tarwebloem en bio zuurdesem… dat vermengd wordt met gepelde bio hennepzaden. Bijkomende originaliteit: La Wetterenoise, de Brusselse bakkerij die het brood produceert, brengt op elk brood een cannabislogo aan. Ook op de verpakking prijkt een cannabisblad.

Onze mening: Dit brood is licht groenachtig, maar biedt vooral een krokante ervaring omwille van de hennepzaden. Laten we je al meteen geruststellen: van dit brood ga je niet hallucineren. Hij bevat immers minder dan 0,2% THC ! Zowel qua smaak als qua uitzicht is dit brood eerder traditioneel. Het mag dan niet zo origineel zijn, het is toch maar een mooie marketingzet van La Wetternoise.  

Glutenvrij brood – Chambelland – Sequoia

De bakkerij Chambelland werd in 2014 in Frankrijk opgericht en biedt een ruim assortiment aan glutenvrij brood en gebak. Het brood wordt niet bereid met tarwemeel maar met rijstmeel en boekweit. In 2018 werd een eerste winkel geopend in Elsene, gevolgd door een tweede in Gent in oktober 2019. We vinden hun gamma ook terug in de retail sinds 2018 via de keten Sequoia, waarvan er 10 winkels verspreid liggen over Brussel en Wallonië.

Onze mening: vers brood met het label glutenvrij vinden we maar zelden in de grote warenhuizen. Daarom is dit aanbod erg geschikt. De broden van Chambelland zijn van de plattere soort, vrij knapperig met een compacte binnenkant. Het brood is van zeer grote kwaliteit, maar de relatief hoge prijs (bijna 9 euro per kilo) zal een eerder exclusief publiek aanspreken.