De melk van Véritable Lait d'Ardenne wordt uitsluitend opgehaald bij producenten uit de Belgische Ardennen, en maakt deel uit van een ecologisch verantwoord en coöperatief model.

In het hart van de Belgische Ardennen, meer bepaald in Libramont, verwerkt de groep Laiterie des Ardennes de melk van 2.200 producenten uit België. Deze melk wordt verkocht onder private label, maar eveneens met de merknaam Laiterie des Ardennes, een bedrijf dat in de retail biologische UHT-melk, boter in 250-gramverpakkingen en Véritable Lait d'Ardenne, volle of halfvolle melk, aanbiedt. Het gaat hier over een gezond en lokaal kwaliteitsproduct, dat aansluit bij de vraag van de consumenten. “Het merk Laiterie des Ardennes is in feite het enige dat volledig Belgische melk aanbiedt”, zegt Joël Crémer, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Véritable Lait d'Ardenne. “Het is ook een van de enige dat de ecologische voetafdruk wil aanpakken. Véritable Lait d'Ardenne is een melk die alleen wordt verzameld bij producenten uit de Belgische Ardennen. De Ardennen zijn een streek waar het goed leven is en de ongerepte natuur alomtegenwoordig is. Dankzij de ligging in het hart van een van de groenste gebieden van België, biedt de melk alle essentiële voedingsingrediënten die de consument verwacht. Véritable Lait d'Ardenne is dan ook voor alles een kwaliteitsproduct.”

Een coöperatief model, en per definitie fair trade

Véritable Lait d'Ardenne is ook gunstig voor de landbouwers. Een van de specifieke kenmerken van Véritable Lait d'Ardenne is het coöperatief model. Telkens wanneer een consument een karton Véritable Lait d'Ardenne koopt, neemt hij deel aan het coöperatieve opzet van de onderneming, dat tot doel heeft de producenten een eerlijke vergoeding te bieden. Véritable Lait d'Ardenne maakt geen aanspraak op het Fairtrade-label noch op enig ander label, maar heeft van eerlijk handeldrijven wel een essentieel onderdeel van zijn strategie gemaakt, zowel voor de producenten als voor de dieren. Een van de prioriteiten van Laiterie des Ardennes is dan ook het welzijn en de gezondheid van de koeien, die worden gecontroleerd via een lastenboek en een intern charter.

Een ecologisch verantwoorde melk, in korte keten

Véritable Lait d'Ardenne is onder meer tot stand gekomen door het streven naar milieuvriendelijkheid, in de eerste plaats door zijn verpakking. Elk karton is gemaakt van 87% plantaardige en hernieuwbare materialen. Twee derde van het gebruikte papier heeft een FSC-label (duurzaam bosbeheer). De melk is alleen uit de Ardennen afkomstig en dus lokaal, wat per definitie resulteert in een lage uitstoot van broeikasgassen. De vrachtwagens rijden slechts een korte afstand tussen de aangesloten boerderijen en het terrein van Laiterie des Ardennes, dat is gevestigd in het hart van de Ardennen, in Libramont. Bovendien werd de logistiek aangepast om de transportkosten zoveel mogelijk te beperken, niet alleen door leeg transport te vermijden, maar ook door voortdurend te investeren in ultramodern, minder vervuilend materieel, en door vrachtwagens in te zetten met een elektrisch pompsysteem dat de melk bij onze producenten kan ophalen met uitgeschakelde motor.

Solarec
©

Solarec

“Onze ambitie: dit product bij iedereen gekend maken”

Momenteel is Véritable Lait d'Ardenne vooral aanwezig in Wallonië, meer bepaald in sommige winkels van Carrefour Market, Spar, Delhaize, Cora, Match en Intermarché. Met een nieuwe tweetalige verpakking koestert het merk echter de ambitie om ook nationaal een rol te gaan spelen. “Wij geloven in deze melk, die aansluit bij de huidige verwachtingen van de consument. Daarom is het van essentieel belang dat zowel de retail als de rechtstreekse consument er kennis van neemt. We hebben een communicatieplan dat aansluit bij onze ambities. Onze prijspositionering zorgt voor coherentie tussen de verwachtingen van de verbruikers en de melkproducenten.”

De meest betrouwbare partner van de zuivelindustrie

Een andere voordeel van Véritable Lait d'Ardenne is ongetwijfeld zijn betrouwbaarheid. De coöperatie Laiterie des Ardennes haalt de melk op en vervoert deze naar de twee vestigingen van haar commerciële dochteronderneming Solarec, hetzij in Baudour, hetzij in Recogne. Elk jaar wordt 1,55 miljard liter melk verwerkt tot boter, melkpoeder, UHT-melk en sinds kort ook mozzarella. Het model van de groep garandeert een doorlopende aanvoer gedurende het hele jaar, dit dankzij de beheersing van de waardeketen van de ophaling van de melk tot de verkoop. Het is een groep met een bewezen staat van dienst in de sector, dankzij zijn 57 jaar ervaring in zuivelproducten.

Better life: een echte werkfilosofie

Véritable Lait d'Ardenne beantwoordt dus volledig aan de huidige verwachtingen van de consument, die op zoek is naar een lokaal, gezond en hoogwaardig product, dat ook en vooral zinvol is. Laiterie des Ardennes streeft daarom een breder maatschappelijk engagement na, wat bijna vanzelfsprekend is voor een bedrijf dat gebaseerd is op een coöperatief model. Het concept ‘Better life’, dat werd ontwikkeld door de Laiterie des Ardennes, concretiseert deze werkfilosofie. Elk lid van het team werkt elke dag hard om de producenten een ‘beter leven’ te bezorgen, door het beste van de melk aan de wereld te bieden. Het bedrijf betaalt de producenten een eerlijke prijs en heeft de ambitie om ook de komende jaren de meest betrouwbare partner in de zuivelindustrie te blijven.

Een nieuw 500 ml-karton

Solarec
©

Solarec

Sinds enkele maanden wordt Véritable Lait d'Ardenne ook op de markt gebracht in een veelbelovend formaat: een karton van 500 ml. “Na een analyse van de markt hebben we besloten een karton in dit formaat aan te bieden, omdat we hiervoor een reële vraag vanuit de markt voelden”, zegt Joël Crémer. “Dit formaat sluit bijzonder goed aan bij de consumptietrends. Zo kan de melkconsumptie van een huishouden om verschillende redenen vrij laag zijn. Een pak van één liter is dus minder snel op en wordt daarom soms weggegooid voor het leeg is. Het formaat van 500 ml voorkomt verspilling, wat een positief effect heeft op ons milieu.”

Voor meer informatie over de Véritable Lait d'Ardenne:​​​​​​

Joël Crémer

j.cremer@solarec.be 0477/38.88.77