De vakbonden willen naar aanleiding van het plan Delhaize een nationale manifestatie organiseren. Wellicht zal die op woensdag 10 mei plaatsvinden. Het conflict zit ook na urenlang overleg voorbije zaterdag muurvast. 

Het sociale conflict bij Delhaize oogt uitzichtloos. Ook na vier uur overleg in aanwezigheid van de sociale bemiddelaar kwam er zaterdag geen enkele toenadering. De vakbonden én Delhaize toonde zich achteraf ontgoocheld, maar ook onverzettelijk. De vakbonden kondigen nieuwe acties aan. “Maar we kunnen niet uit hetzelfde vaatje blijven tappen”, zegt Wilson Wellens van ACLVB. “Om die reden denken we aan een manifestatie door de hoofdstad. We zijn met de vakbonden onderling aan het afspreken, maar de beoogde datum is 10 mei.” Wellicht wordt die manifestatie gecombineerd met een nationale actiedag die de hele sector zal treffen. Volgens Wellens is er van een verminderde actiebereidheid bij het personeel geen sprake. “Ik denk dat dat soms fout geïnterpreteerd wordt omdat er meer winkels open gaan dan enkele weken geleden. Dat komt in de eerste plaats omdat Delhaize meer deurwaarders op pad stuurt om de opening af te dwingen. Bij die winkels staan nog altijd stakingspikketten. Er is bij veel mensen grote actiebereidheid.”

Volgens sommigen is de reactie van de vakbonden zo fel omdat hun invloed beknot dreigt te worden. Gaat het vooral om hun eigen overleven? Wilson Wellens reageert laconiek: “Ik werk voor de ACLVB, ik ben het gewoon om niet veel invloed te hebben Het is sowieso niet iets waar ik mee bezig ben. Ik denk dat veel mensen de invloed van de vakbonden overschatten. Dit conflict houdt me dag en nacht bezig, maar niet omdat onze invloed op het spel zou staan.” Vraag is wat er bij een onderhandelingsronde besproken wordt, als beide standpunten zo diametraal tegenover elkaar staan. “Ik ben gehouden aan zwijgplicht als het over die vergaderingen gaat, maar je probeert je eigen standpunten zo te parafraseren dat er iets meer nuance in zit die mogelijk tot een ander begrip leidt. Delhaize zegt bijvoorbeeld dat verzelfstandigen de enige manier is om de winkels rendabel te krijgen door het ondernemerschap van de zelfstandige ondernemers, maar het kan dat op geen enkele manier becijferen. We willen dat ze ons daar bewijs voor leveren, zodat we eventueel een alternatief kunnen bieden.”