De informatie is zojuist bekend geworden: Unilever zal in zijn Belgische vestiging 55 arbeidsplaatsen schrappen in de verkoop en marketing. Deze maatregel maakt deel uit van een Europese reorganisatie. In België werken meer dan 600 mensen voor Unilever. Vanmorgen ontving het personeel van Unilever House in Vorst een brief waarin een buitengewone ondernemingsraad werd aangekondigd. Deze reorganisatie kwam voor velen als een verrassing.

De herstructurering betrof voornamelijk bedienden, maar ook 15 arbeiders die werkzaam waren in de schoonmaak, de catering en de drukkerij. Deze zouden een nieuwe baan kunnen vinden bij Sodexo.

Update: De syndicaten zeggen niet tevreden te zijn over het besluit. “Wij zijn pas maandagavond op de hoogte gebracht. Wat betreft de buitengewone ondernemingsraad van vandaag, dinsdag, deze zou niet meer dan 20 minuten duren”, aldus de verklaring van de permanente secretaris van de CNE, Didier Lebbe. “Zonder de directie een intentieproces aan te doen, hebben wij de indruk dat zij de vragen van het personeel deze dinsdag wilde afhandelen en in één moeite door de door de wet Renault voorgeschreven informatiefase wilde afsluiten”.

De vertegenwoordigers van het personeel wilden de aanvang van de besprekingen juist uitstellen tot september. Zij zijn van mening dat de vergaderingen die de komende twee maanden worden gehouden niet erg constructief zullen zijn.

Unilever staat nog maar aan het begin van dit proces en er is nog niets beslist over de mensen die ontslagen zullen worden of met prepensioen zullen gaan.