Lidl geeft zijn winkelpersoneel zeven vakantiedagen extra. Er komt ook een beloning in de vorm van ecocheques ter waarde van 250 euro. Dat staat in het protocolakkoord dat tussen de sociale partners bereikt is.

Lidl geeft zijn winkelmedewerkers 7 extra vakantiedagen naar aanleiding van de coronacrisis. Het gaat om kassiers, verkopers en mensen die de rekken aanvullen en die een compensatie krijgen voor de extra inspanningen die ze geleverd hebben tijdens de voorbije weken. Het technisch personeel krijgt 3 extra vakantiedagen, het administratief personeel en medewerkers van de hoofdzetel en de centrale krijgen er één. De vakantiedagen moeten voor 30 april opgenomen worden en kunnen - indien dat niet mogelijk is - omgezet worden in geld.

In plaats van een bon van 170 euro, zoals eerder op tafel lag, hebben de vakbonden bekomen dat alle medewerkers, ook studenten en interimkrachten, een ecocheque van maximaal 250 euro krijgen. Daarbovenop is er een vergoeding van 3 euro per dag telewerk. "Dit is een goed protocolakkoord", zegt Romuald Gueury van bediendenvakbond CNE. "We moeten nog enkele punten opklaren, maar een definitief akkoord zal er wellicht dinsdag of woensdag zijn."

Tot vijf vakantiedagen bij Colruyt

Colruyt geeft zijn personeel tot vijf dagen extra vakantie. Het aantal dagen vakantie wordt berekend op basis van elke gepresteerde dag tussen 1 maart en 30 juni, waarbij elke dag goed is voor 30 minuten vakantie extra. Wie aan vijf extra vakantiedagen wil raken, moet in die periode dus 72 dagen werken. De maaltijdcheques worden met 4 euro verhoogd, tot een bedrag van 7,54 euro. Medewerkers die al een verhoging van het bedrag van hun maaltijdcheques kregen, krijgen bedrag van meer dan 8 euro betaald worden in de vorm van 'verrassingsbons'. De studenten die in de winkels werken krijgen 7,54 euro extra per gepresteerde dag, waarop ze wel belastingen moeten betalen, maar geen sociale bijdragen (1,09 euro).