Biergigant Heineken is nog steeds van plan om zich in de eerste helft van 2023 terug te trekken uit Rusland. Dat bevestigt het bedrijf nadat een Nederlands mediabericht anders beweerde.

"We zijn zeer bezorgd over recente berichten waarin ten onrechte werd beweerd dat 'Heineken zijn belofte om Rusland te verlaten heeft verbroken'. Dit is compleet onjuist en misleidend", reageerde de brouwer dinsdag in reactie op het artikel van Nederlandse onderzoeksmedium Follow The Money. "We werken hard om ons bedrijf onder zeer moeilijke omstandigheden over te dragen aan een levensvatbare koper en we verwachten een aanzienlijk financieel verlies voor het bedrijf (...) In 2022 hebben we een waardevermindering van 88 miljoen euro gehad en we verwachten dat deze waardevermindering op het moment van overdracht ongeveer 300 miljoen euro zal bedragen." Heineken hoopt dat de overname in de eerste helft van 2023 kan plaatsvinden. Ter herinnering: de brouwerij had al aangekondigd eind maart 2022 uit Rusland te vertrekken.

In zijn artikel stelt Follow The Money nochtans dat Heineken nog steeds actief is in het land, met name door er zijn andere internationale merken te blijven verkopen en er nieuwe producten te lanceren. "Onze lokale collega's doen wat ze kunnen om het bedrijf draaiende te houden om te voorkomen dat het in handen van de Russische overheid valt en ervoor te zorgen dat hun levensonderhoud niet in gevaar komt", aldus de brouwer, die tegelijkertijd verzekerde dat er geen geldwisseling meer plaatsvindt tussen Heineken en zijn Russische tak. "Er zijn lokaal nieuwe producten gelanceerd om het bedrijf draaiende te houden, maar zonder investeringen of steun van het wereldwijde bedrijf", concludeerde de groep.