Als de klimaatsopwarming zich aan het huidige tempo blijft doorzetten, zal 31,5% van de gewassen tegen 2100 verdwijnen. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen. De onderzoekers roepen regeringen overal ter wereld dan ook op om de nodige maatregelen te nemen.

Als de klimaatopwarming zich aan het huidige tempo blijft doorzetten, zou de gemiddelde temperatuur tegen 2100 met 4 graden Celsius stijgen. Een ramp, want volgens de Amerikaanse Academie van Wetenschappen (PNAS) zou ruim 31,5% van de gewassen verdwijnen. De reden? Warmere lucht en minder waterbronnen. Vooral Zuid-Europa en grote delen van Afrika en Zuid-Azië zouden getroffen worden.

“Onze studie toont aan dat als we voortdoen zoals we nu bezig zijn, de globale beschikbaarheid van deze belangrijke gewassen aanzienlijk verminderd zal worden door de klimaatopwarming. We moeten dringend actie ondernemen. Zo moeten we bijvoorbeeld  landbouw die resistenter is tegen milieuveranderingen ondersteunen en dat moet bovendien een prioriteit zijn voor regeringen wereldwijd”, vertelt auteur Alan Dangour van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Een tweede studie van het PNAS was gewijd aan de productie van maïs. Wat bleek? Als de temperatuur effectief met 4 graden zou stijgen, zou er 86% kans bestaan dat de vier grootste uitvoerders (Amerika, Brazilië, Argentinië en Oekraïne) tegen het einde van deze eeuw tegelijk een moeilijk jaar te verduren zouden krijgen.

 “Uit onze studie blijkt dat als de planeet blijft opwarmen, de kans steeds groter wordt dat verschillende landen tegelijk grote verliezen van hun gewassen moeten incasseren. En dat heeft een grote impact op de voedingsprijzen en voedselveiligheid”, besluit de hoofdauteur Michelle Tigchelaar, van de Universiteit van Washington.