Frankrijk heeft de start van zijn soldenperiode opgeschoven naar 15 juli. Op die manier wil minister van Economie Bruno Le Maire inspelen op de vraag van kleine handelaars. In België vrezen handelaars echter dat consumenten niet zullen wachten tot onze eigen solden en al bij onze buren op koopjesjacht zullen gaan. 

15 juli, dat is de datum waarop onze Franse buren de officiële aftrap geven van hun soldenperiode, die in totaal een maand zal duren. Ofwel, twee weken vroeger dan in België. Normaal stond de start van de soldenperiode in Frankrijk gepland op 24 juni, maar minister van Economie Bruno Le Maire heeft besloten om die datum op te schuiven op vraag van bepaalde handelaars. “Ik heb de startdatum van de soldenperiode verlaat om rekening te houden met de situatie van kleine handelaars die tijd nodig hebben om hun cashflow opnieuw op te bouwen, na verschillende maanden van sluiting door de coronacrisis”, verklaarde de minister van Economie gisteren. Hij benadrukte dat hij zo de handelaars die op dit moment het zwakste zijn en waarvan de omzet het meest bedreigd wordt, wil ondersteunen. 

Toch is niet iedereen tevreden met het feit dat de solden in Frankrijk nu twee weken voor die in België starten. Tegenstanders vrezen immers dat Belgen die niet tot 1 augustus kunnen wachten al volop online of over de grens gaan shoppen, op voorwaarde dat winkelen over de grens weer mag. Zo stelt ook Hans Cardyn, woordvoerder van Comeos, op Twitter. 

Ter info: ook bij onze noorderburen kunnen Belgen terecht om koopjes te doen, al is er daar geen vaste soldenperiode. Winkeliers mogen heel het jaar door kortingen geven, wat mogelijk de aandacht zal trekken van Belgen die niet kunnen wachten tot de solden bij ons van start gaan.