Het Duitse sandalenmerk Birkenstock verkoopt een meerderheidsbelang aan het Amerikaanse-Franse investeringsfonds L Catterton. Zo hoopt het bedrijf zijn internationale groei verder te zetten.  

Niet de Britse investeringsreus CVC maar wel het investeringsfonds L Catterton en enkele geassocieerde bedrijven waaronder Financière Agache, de investeringsmaatschappij van de Franse miljardair Bernard Arnault, die modemerken als Christian Dior en Fendi in zijn portefeuille heeft, krijgt Birkenstock in handen. Zij verwerven een meerderheidsbelang in het bedrijf. Hoeveel geld er gepaard ging met de transactie is niet duidelijk. Volgens de familie Birkenstock is de overname een logische stap om verder te groeien in toekomstige groeimarkten als China en India. Het bedrijf wil ook haar leidende marktpositie in Europa en Amerika verder uitbouwen door te investeren in de Duitse vestigingen en de productie, logistiek en verkoopactiviteiten uit te breiden. Daarnaast wil het investeren in de verdere ontwikkeling van haar direct-to-consumer-activiteiten en de uitbreiding van haar e-commerce-platforms. De deal betekent een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het schoenenmerk, dat al eeuwen in handen is van de familie Birkenstock. Het sandalenmerk, dat vooral bekendstaat omwille van zijn kwaliteit, is uitgegroeid tot een fashionitem en presteert naar eigen zeggen beter dan ooit. Volgens de laatste cijfers behaalde het bedrijf in 2019 een omzet van 721,5 miljoen (+11%) en een nettowinst van 129 miljoen (+40%). 

De twee broers Christian en Alex Birkenstock, die hun aandelen behouden, zijn blij met de overname. “Voor de komende 250 jaar hebben wij partners nodig die dezelfde strategische en langetermijnvisie delen als de familie Birkenstock. In L Catterton en Financière Agache hebben wij deze partners gevonden”, reageren Christian en Alex Birkenstock. “Zij hebben beide een grondig inzicht in de details van een productiebedrijf waar alles om kwaliteit draait en hebben respect voor merken met een lange geschiedenis zoals de onze. We kijken ernaar uit om samen met onze partners de volgende stappen te zetten en ons familiebedrijf naar een nog mooiere toekomst te leiden.” De deal moet nog goedgekeurd worden door de Duitse mededingingsautoriteiten.