Mondelez, Unilever, Guylian.. De lijst van bedrijven die getroffen zijn door de ontdekking van de salmonellabesmetting in de Barry Callebaut-fabriek in Wieze is indrukwekkend. Hoewel geen van hen voorlopig besmette producten op de markt lijkt te hebben gebracht, is het onderzoek nog lopende.

Barry Callebaut levert cacao- en chocoladebereidingen aan vele klanten, van internationale reuzen (Mondelez, Unilever, enzovoort) tot kleinere producenten en ambachtslui. Maar na de ontdekking van salmonella in zijn fabriek in Wieze afgelopen maandag, zag het bedrijf zich genoodzaakt alle 23 productielijnen in zijn Vlaamse vestiging stil te leggen. Alle producten die na 25 juni geproduceerd zijn,  werden geblokkeerd en klanten werden op de hoogte gebracht van de situatie. "We hebben onze 73 getroffen klanten in België op de hoogte gebracht", bevestigde Barry Callebaut-woordvoerder Korneel Warlop donderdagavond aan La Libre. De bron van de besmetting was volgens de krant sojalecithine, dat in de industrie als emulgator wordt gebruikt. "Wij zijn bezig om de locatie van alle producten in kwestie bij de klanten te lokaliseren. Op die manier kunnen we er zeker van zijn dat ze daar ook geblokkeerd zijn, en niet al op weg zijn naar de distributeurs. In functie daarvan zullen we kunnen zeggen of er al dan niet een risico voor de volksgezondheid bestaat. We zijn bijna klaar om het eindresultaat mee te delen.”

Gestopte productie en voorraden

Uit voorzorg hebben de meeste bedrijven die door de fabriek in Wieze werden bevoorraad hun productie geheel of gedeeltelijk stopgezet en hun voorraden gecontroleerd op mogelijk besmette goederen. Dit was het geval voor The Belgian Chocolate Group, die de productie heeft stopgezet en uit voorzorg is begonnen met het schoonmaken van zijn installaties, een procedure die "twee à vier weken" in beslag zou moeten nemen. Dat bevestigde Isabelle Salen aan Gondola, die eraan toevoegde dat er in dit stadium nog geen bewijs van besmetting was gevonden. Neuhaus liet weten dat het even lang zou duren om zijn productielijnen te reinigen. "De mogelijk besmette loten werden geïdentificeerd en geïsoleerd. Geen enkele daarvan kwam in contact met de consument", benadrukt CEO Ignace Van Doorselaere.

Ook bij Guylian werd de productie getroffen: "Ons intern onderzoek heeft aan het licht gebracht dat onze productievestiging in Sint-Niklaas mogelijk besmette chocolade van Barry Callebaut heeft gekregen. Aangezien voedselveiligheid onze topprioriteit is, hebben we uit voorzorg onmiddellijk alle mogelijk besmette productielijnen stilgelegd en ook mogelijk besmette producten en grondstoffen geïsoleerd", aldus het bedrijf, dat ons verzekert dat geen enkel mogelijk besmet product de fabriek heeft verlaten. Unilever is nog duidelijker: "Wij kunnen bevestigen dat geen van onze producten besmet zijn.” Mondelez van zijn kant had donderdag, na een volledige audit, al verzekerd dat geen van zijn producten in de winkels een gezondheidsrisico voor de consument vormde. Tenslotte liet Leonidas van zijn kant nog weten momenteel geen chocolade van Barry Callebaut in zijn bezit te hebben.