Sinds midden maart heeft de regering een verbod ingesteld voor promoties in supermarkten. Een beslissing die een aanzienlijke impact heeft gehad op de prijzen van bepaalde producten: maar liefst 1.500 producten zouden 10% duurder geworden zijn, zo blijkt uit cijfers van Het Laatste Nieuws en Daltix.

Sinds het begin van de lockdown op 18 maart heeft de regering supermarkten verboden om nog promoties te organiseren. Op die manier wil de regering hamstergedrag bij consumenten vermijden. Toch blijft de beslissing niet zonder gevolgen: maar liefst 1.500 producten, waaronder groenten en fruit, droge voeding, hygiëne producten enzovoort, werden tot 10% duurder. Bij 3.300 andere producten steeg de prijs met 5%, zo blijkt uit een studie van Het Laatste Nieuws en Daltix. Gemiddeld stegen de prijzen van producten met 2,6%.

Ter herinnering, op 30 maart kondigden we aan dat minister Nathalie Muylle (CD&V) de maatregelen rond promoties versoepelde, waardoor promo’s die al voor de lockdown van kracht waren of gepland stonden, nog werden toegestaan.

Retailers vragen overheid om verbod in te trekken

De prijsstijging heeft natuurlijk gevolgen voor de huishoudens. Naar aanleiding daarvan verzocht Test-Aankoop de supermarkten om hun prijzen te verlagen om mensen in moeilijkheden te helpen. Maar ook retailers lieten van zich horen. Zo laat Colruyt bijvoorbeeld weten dat het dit verbod  liever volledig ziet verdwijnen en verzoekt het de regering om haar beslissing te herzien.

Supermarktketens zoals Delhaize en Carrefour hebben ook initiatieven genomen om klanten te helpen. Zo besloot Delhaize haar 5%-korting op alle aankopen in haar winkels te verlengen tot 19 april, met als doel de koopkracht van de Belgen te versterken. Carrefour heeft op zijn beurt besloten om de houders van een bonuskaart te laten profiteren van extra voordelen. Zo krijgen ze 500 Bonuspunten extra, ofwel een korting van 5 euro op bij hun volgende aankoop van  minstens 50 euro, en dat nog tot zaterdag 9 mei.

Update: 21/04/20

Minister Nathalie Muylle benadrukte gisteren in een tweet dat ze te vinden is voor het idee om het promoverbod af te schaffen en dat ze dat voorstel al op tafel had gelegd bij de Nationale Veiligheidsraad, maar dat dit onderwerp pas komende vrijdag besproken zal worden. Afwachten dus wat er dan beslist zal worden...