Vanaf 1 september wordt de Nederlander Peter Boone de nieuwe CEO van de Zwitserse chocoladegigant Barry Callebaut. Hij volgt Antoine de Saint-Affrique op. 

Peter Boone wordt de nieuwe topman van Barry Callebaut. Dat maakte de directie bekend bij de aankondiging van de halfjaarcijfers. De Nederlander, die geboren is in 1970, is geen onbekende in het bedrijf. Hij is sinds 2012 lid van het uitvoerend comité van Barry Callebaut en werd in 2017 benoemd tot CEO voor de Amerikaanse tak. Peter Boone begon zijn carrière bij Barry Callebaut als chief innovation officer en kreeg vanaf juni 2013 bijkomende verantwoordelijkheden als quality officer en vanaf november 2015 als verantwoordelijke voor sustainability. Voor hij Barry Callebaut vervoegde, werkte Peter 16 jaar voor Unilever. In zijn laatste functie bij Unilever was hij chief marketing officer in Australië en Nieuw-Zeeland. Welke toekomstige rol Antoine de Saint-Affrique, sinds 2015 CEO van Barry Callebaut, zal vervullen, is nog niet bekend.

Dat Barry Callebaut een nieuwe topman krijgt heeft alles te maken met de gespannen financiële gezondheid van het bedrijf. De gezondheidscrisis heeft de chocoladegigant duidelijk parten gespeeld. In de eerste zes maanden van haar boekjaar 2020/2021 (tot eind februari) daalde de omzet van de groep met 7,5% tot 3,48 miljard Zwitserse frank (3,45 miljard euro). Het volume daalde met 2,9% tot 1,07 miljoen ton. Daarnaast daalde de nettowinst met 2,8% tot 205 miljoen Zwitserse frank. Ter herinnering, Barry Callebaut is nog steeds sterk aanwezig in België: de Callebaut chocoladefabriek, gevestigd in Wieze, is momenteel de grootste chocoladefabriek ter wereld.