De federale overheid heeft samen met de retailersector, landbouw en voedingsindustrie een voedselbevoorradingsplan geactiveerd. Door de grote uitval als gevolg van de nieuwe besmettingsgolf wil de regering op het ergste voorbereid zijn.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet gisteren weten dat het Nationale Crisiscentrum een voedselbevoorradingsplan heeft geactiveerd, zoals dat ook bij de allereerste golf van de pandemie gebeurde. Het plan komt er om op alle mogelijke scenario’s voorbereid te zijn en wordt ontwikkeld door de taskforce Business Continuity Agri-Food, met daarin vertegenwoordigers van de voedingsindustrie, landbouw en retailsector. “De taskforce moet zorgen voor een goeie doorstroming van informatie tussen de verschillende sectoren, de federale overheidsdiensten, het crisiscentrum en politiek”, zegt Nicholas Courant van Fevia, de federatie van de voedingsindustrie. “Het is nog te vroeg om te zeggen hoe het voedselbevoorradingsplan eruit ziet. Dit weekend kwam de werkgroep virtueel bijeen. Per schakel van de keten worden nu de huidige situatie en impact, de risico’s inzake business continuity en de noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht.”

Een groot risico op bevoorradingsproblemen voor voeding is er op dit moment niet, maar er zijn wel redenen om het plan te activeren, aldus Courant. “Heel wat bedrijven worden nu al geconfronteerd met uitval van werknemers door ziekte of quarantaine. Dat komt bovenop de enorme krapte op de arbeidsmarkt, waardoor ze al kampen met een tekort aan personeel. De bedrijven proberen zich uiteraard zo goed mogelijk aan te passen, maar het is duidelijk dat we nood zullen hebben aan bijkomende flexibiliteit  en aan aangepaste quarantaineregels om uitval zoveel mogelijk te voorkomen of op te vangen. Volgens de voorspellingen van virologen lijkt het bij deze vijfde golf toch een bijzondere uitdaging te zijn. Blijkbaar hebben de beleidsmakers dat goed begrepen. We hopen in die context dus samen tot een goed pakket aan aangepaste maatregelen te komen.”