Hendrik Winkelmans, oprichter van fietswinkelketen Fiets!, is samen met onder meer Wouter Torfs en de topman van Eneco een investeringsfonds voor Belgische start-ups begonnen. Ze maakten 15 miljoen vrij om startende bedrijven een duw in de rug te geven.

Drie jaar nadat hij fietswinkelketen Fiets! verkocht aan Colruyt heeft Hendrik Winkelmans zijn schouders gezet onder een nieuw project dat Belgische start-ups en merken wil ondersteunen. Naast Winkelmans nemen ook Wouter Torfs, Christophe Degrez (Eneco) en Ahmed Hilami (Flyer) deel aan het project. Het investeringsfonds heeft al participaties genomen in verschillende projecten, waaronder Würst (Jeroen Meus), Erstwhile (sportkledij), HNST (circulaire jeans) en Fox Factor (online verkoop van kledij voor ‘curvy’ vrouwen). De bedrijven hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn Belgisch, ambitieus en werken op de consumentenmarkt. “Met Freshmen is het de bedoeling dat ze de Vlaamse bescheidenheid afwerpen en hen helpen groeien”, aldus Wouter Torfs. 

Ervaren ondernemers

Volgens drijvende kracht Hendrik Winkelmans kan Freshmen dat vooral voor elkaar krijgen dankzij de grote ervaring die erin aanwezig is. “Veel fondsen worden bevolkt door gewezen bankiers en financieel georiënteerde managers. Intelligente mensen, maar dat is nog wat anders dan een ondernemersrit uitdoen”, zegt hij in een persbericht. Het gaat dus niet alleen om financiële ondersteuning, maar ook om het uitwisselen van kennis en ervaring. Het is de bedoeling de komende jaren een vijftiental participaties op poten te zetten. Freshmen zal daarbij zelf op ondernemers afstappen.