Kmo’s die investeren in een webshop kunnen 13,5% van het investeringsbedrag aftrekken van de belastbare winsten. Het fiscaal voordeel voor investeringen in digitale betalings- en facturatiesystemen of beveiligingssystemen reikt immers verder dan gedacht.

Dat blijkt uit een antwoord van het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op een vraag van Open VLD-Kamerlid Luc Van Biesen. De Tijd kreeg bevestiging op het kabinet van Financiën.

De federale regering kende begin december vorig jaar in het kader van het zgn. Kerstakkoord een fiscaal voordeel toe aan kleine ondernemingen die investeerden in digitale betalings- en facturatiesystemen of beveiligingssystemen. Zij konden 13,5% van het investeringsbedrag in één keer aftrekken van de belastbare winsten, en dat vanaf aanslagjaar 2016 (dus voor de investeringen vanaf vorig jaar).

Oorspronkelijk werd gedacht aan investeringen zoals de aankoop van een betaalterminal, maar die maatregel reikt nu veel breder dan eerst gedacht. Niet alleen witte kassa’s, bijvoorbeeld, maar ook de infrastructuur voor een webshop komt in aanmerking. Daar is een digitaal betalings- en facturatiesysteem maar een van de vele functies, maar wel wordt de gehele investeringswaarde in rekening gebracht. De redenering is dat het gaat om een ‘onlosmakelijk geheel’.

De ingreep moet het voor kmo’s mogelijk maken om de stap naar e-commerce te zetten. "We stimuleren met deze investeringsaftrek ondernemingen om ook online actief te worden waar klanten alsmaar meer aankopen doen", licht Van Biesen toe.