Door de slechte verkoop in het voorjaar en de tegenvallende solden dreigt ruim driekwart van de modewinkels dit jaar af te sluiten met rode cijfers. Zo blijkt uit een onderzoek van NSZ. Daarom roept de organisatie op om de soldenperiode te verlengen.  

Het ziet er niet goed uit voor de modewinkels. Uit een studie van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijkt dat 3 op de 4 modewinkels dit jaar zullen afsluiten met verlies. Dat komt onder meer door de tegenvallende verkoop door de coronacrisis en de tegenvallende soldenperiode. Daarom roept NSZ op om de soldenperiode minstens 14 dagen te verlengen.  “Binnen 10 dagen zijn de solden voorbij. Waarom verlengen we ze niet? Nu we weten dat kinderen weer naar school kunnen gaan, zullen consumenten er zeker voor openstaan om artikelen aan een lagere prijs te kopen", stelt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Als we de solden niet verlengen mogen de handelaars niet meer met verlies verkopen. Wat jammer is voor de portemonnee van de klanten maar ook die van de handelaars. Beter iets krijgen voor de artikelen dan helemaal niets. Want ook al is er nog een pak liggend kapitaal in de winkels aanwezig, daarmee betaal je niet de huur en ook niet de nieuwe collectie.”

Ook de grote stock die is achtergebleven door de coronacrisis en de huur vormt een probleem. Daarom vraagt NSZ de regering om financiële hulp. “Voor de waarde van de niet-verkochte producten zouden de handelaars een renteloze waarborglening moeten kunnen aangaan bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Zodat ze de nieuwe collectie kunnen betalen. Zo niet zullen 6 op de 10 handelaars problemen hebben om de nieuwe collectie aan te kopen, waardoor ook leveranciers in de problemen komen”, vervolgt Christine Mattheeuws. Er moet volgens haar ook een oplossing komen per sector en per regio, aangezien de situatie van elke zelfstandige verschilt.

"Economisch gezien staan we nu voor een groot gevaar. Het is belangrijk dat politici naar de virologen luisteren, maar we moeten een goed evenwicht vinden tussen de gezondheid en de economie", besluit NSZ. "We vragen niet om een keuze te maken, we vragen om beide.”