De omzet van de zomersolden ligt 40% later dan vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête van Comeos bij leden uit de fashion en health&beauty sector. Consumenten bleven weg (-35%), maar zij die wel kwamen gaven meer uit (+5%).

De soldenperiode lijkt uit te draaien op een domper. Volgens een enquête van Comeos bij leden uit de fashion en health&beauty sector ligt de omzet 40% lager dan vorig jaar. Een van de oorzaken is te vinden bij het individueel shoppen, een veiligheidsmaatregel die is opgelegd door de overheid. Klanten pikken het niet dat ze niet meer met hun partner of vrienden mogen shoppen en blijven daarom liever thuis. In totaal daalde het aantal passanten met maar liefst 35% in vergelijking met vorig jaar, al gaven klanten gemiddeld wel 5% meer uit.

Winkeliers vinden dat de maatregel van het individueel shoppen moet afgeschaft worden. “Het stuit bovendien op veel onbegrip bij de klanten en dit leidt soms tot agressie tegenover winkelbediendes en bewakingsagenten”, voegt Lora Nivesse toe, Advisor Veiligheid bij Comeos, “driekwart van de bevraagde leden heeft al te maken gehad met agressie als gevolg van deze regel. Bubbelshoppen moet mogelijk worden”.

“Door de solden te verzetten, zijn heel wat Belgen elders al gaan shoppen”

Een andere oorzaak van de dalende omzet? De hittegolf. Het tropische weer van de afgelopen weken heeft shoppers weggejaagd uit de winkels.  “Aan het weer kunnen we jammer genoeg niet veel doen,” vertelt Kathy Bergen, Sector Manager Fashion, “maar wat we wel absoluut hadden moeten vermijden was het uitstel van de solden naar augustus. Door de solden te verzetten, zijn heel wat Belgen in juli al over de grens of online gaan shoppen.”

Comeos hoopt dat de komende twee weken beter zullen zijn. De hele fashionsector is de voorbije maanden meer dan anderhalf miljard euro verloren door de coronacrisis.  “We hebben al bewezen dat het shoppen op een veilige manier gebeurt en dat de winkels géén broeihaarden voor besmettingen zijn. We hopen dat de Veiligheidsraad de juiste beslissing neemt en onze handelaars steunt”, besluit de handelsfederatie.