Zit het overleg bij Delhaize, waar minister Dermagne om vroeg, nog steeds muurvast of werd er gisterenavond vooruitgang geboekt? Net als tijdens de vergadering zelf, leek ook niemand het eens te zijn over het resultaat.

Al sinds het nieuws over de franchisering van de 128 geïntegreerde Delhaize-winkels bekendraakte, zitten de vakbonden en de directie van Delhaize rond de tafel. Dit is echter de eerste keer dat de CEO van Delhaize, Xavier Piesvaux, deelneemt aan de onderhandelingen tijdens een "noodzakelijke" vergadering, aldus federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. Volgens het management van Delhaize was het gesprek gisterenavond constructief. De CEO bevestigde dat de franchisering van het winkelpark zal worden voortgezet en woordvoerder Roel Dekelver zei dat de gestelde vragen werden beantwoord.

Andere geluiden horen we echter bij de vakbonden, die de bijeenkomst niet als vruchtbaar omschreven. Volgens vakbondsvoorzitter Myriam Delmee van SETCa was het management even koppig en gesloten als altijd. Zij noemde deze bijeenkomst dan ook “een nieuw dovenoverleg”, waarbij Delhaize geen garanties kon geven over het aantal banen in de franchisewinkels. Wilson Wellens van de liberale vakbond CGSLB-ACLVB, was positiever. Hij zei dat de verschillende partijen rustig hun punt hebben kunnen maken, zonder vijandigheden zoals het geval was in eerdere bijeenkomsten. “We hebben een derde van de marathon gelopen. Of we de finish halen, weten we niet, maar dat hoopt iedereen rond de tafel alleszins”, reageerde Wellens.

Het einde van de onderhandelingen is nog niet in zicht. Volgende week zitten het management van Delhaize, de facilitator en de drie vakbonden opnieuw rond de tafel om tot een oplossing te komen. Het eerste overleg is voorzien voor volgende week woensdag.