Nike heeft in Ham, juist op de grens tussen de provincies Limburg en Antwerpen, opnieuw een distributiecentrum geopend. Het gaat om een gebouw van 45.000 m² dat zowel op de traditionele logistiek is gericht als op de e-commerce. 

Het is nu al het zesde DC van de Amerikaanse producent van sportartikelen in ons land. Samen vormen ze de European Logistics Campus (Nike ELC) die Europa, Afrika en het Midden-Oosten bestrijkt.

Het Court Distribution Center dat zopas is geopend is een spiegeling van het aanpalende Wings Distribution Center dat in 2016 ingehuldigd werd. Daarin worden schoenen gestockeerd en verzonden. Het nieuwe gebouw dient voor sportkledij.

Beide distributiecentra zijn ontworpen om zowel grote orders te behandelen als e-commerce bestellingen. “Dankzij de nieuwe installaties kan een bestelling van 10.000 artikelen even efficiënt verzonden worden als een unieke bestelling”, zegt Nike COO Eric Sprunk.

E-commerce en eigen winkels

De uitbreiding van het ELC-complex kadert in het streven van Nike het aantal directe leveringen aan consumenten te verhogen. Het gaat om verkoop in eigen winkels en – vooral - via e-commerce. In 2020 wil Nike wereldwijd een ‘direct to consumer’-omzet (DTC) halen van 16 miljard dollar.

Het DTC-plan kadert in een strategie die sinds twee jaar geleden wereldwijd wordt uitgerold. Daarbij wordt de focus meer op online verkoop gelegd en minder op de traditionele sportswear winkels. Hoewel Nike nog altijd via derden wil blijven verkopen, wordt het aantal retailers waarmee wordt samengewerkt fors ingekrompen. 

Supergroen

Nike’s ELC is een van de grootste logistieke centra van België, alsook een van de milieuvriendelijkste. Het nieuwe distributiecentrum gebruikt bijvoorbeeld alleen maar lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. De installatie van Nike zijn gelegen langs het Albertkanaal, zodat 99% van aanvoer met de binnenvaart gebeurt. Zo kan Nike14.000 vrachtwagenritten per jaar vermijden. De uitgaande transporten verlopen wel nog hoofdzakelijk via het wegvervoer.