De uitbreiding van het distributiecentrum van Nike in Ham moet vooral de ‘direct-to- consumer’ verkoop ondersteunen.

Nike heeft in de Limburgse gemeente Ham een bouwaanvraag ingediend voor een tweede distributiecentrum in de gemeente. De bouw van het nieuwe magazijn zou deze zomer nog kunnen beginnen. Het zou in 2019 opengaan. Eind vorig jaar was er al sprake van de uitbreiding, nadat Nike de nodige grond aankocht van waterwegbeheerder De Scheepsvaart. De plannen zijn nu, door de indiending van de bouwaanvraag bij de gemeente Ham, bevestigd.

Het is al de zesde uitbreiding van de European Logistics Campus van Nike sinds de opening van het eerste magazijn in Laakdal in 1994. Nu beschikt de Amerikaanse groep over iets meer dan 300.000 m² logistieke oppervlakte in Laakdal, Herentals en Ham (juist naast de site in Laakdal). Het ELC-complex is zowel gericht op de leveringen aan de klein- en de groothandel in 38 landen in Europa en het Nabije-Oosten, als op het beleveren van eigen winkels en de online klanten.

 

DTC

De bouw van het eerste distributiecentrum in Ham – en nu ook van het extra gebouw – is vooral ingegeven door de wil van Nike om de directe leveringen aan consumenten (direct to consumer, DTC) te verhogen. Het gaat om verkoop in winkels en via e-commerce. In 2020 wil Nike wereldwijd een DTC-omzet halen van 16 miljard dollar, tegenover 7,9 miljard in het boekjaar 2016 (+25% tegenover 2015). De totale omzet van de groep in 2016 was 32,4 miljard dollar (+6%).

Binnen de DTC-verkoop is e-commerce fors aan het groeien. In het boekjaar 2016 was deze goed voor ca. 1,8 miljard dollar (+51% tegenover 2015). Dat was nog geen 5% van de totale omzet van Nike, maar wel al een vijfde van de DTC-verkoop.

Het nieuwe DC in Ham zou even groot zijn als de faciliteiten die die amper zes maanden geleden is geopend. Daar worden nu vooral schoenen behandeld. Het nieuwe gebouw zou dienen voor sportkledij. Beide DC’s zullen vooral de DTC-verkoop ondersteunen.