Hoewel de prijs van tabak in België stijgt, is hij nog steeds goedkoper dan in onze buurlanden. In Nederland kost een pak van 20 sigaretten momenteel 8 euro, wat tegen 2040 zou kunnen oplopen tot… 40 euro!

Om het percentage rokers terug te brengen van 20% nu tot 7% over 15 jaar, wil de regering (het besluit is voorlopig nog niet goedgekeurd) de prijs van een pak sigaretten immers geleidelijk verhogen. Tegen 2025 zou een pak normaal 10 euro moeten kosten, om vervolgens met ongeveer 2 euro per jaar te stijgen. Hoe dan ook, de prijzen zullen in heel Europa de hoogte ingaan. De EU-landen waar tabak het betaalbaarst is zijn op dit ogenblik Bulgarije en Roemenië, met pakjes die ongeveer 3 euro kosten. Landen als Spanje, Griekenland, Portugal en Luxemburg hanteren prijzen van ongeveer 5 euro voor een pak van 20 sigaretten, tegen 6 euro in Italië. In Frankrijk bedraagt de prijs per pak meer dan 10 euro, terwijl Ierland met 13 euro het duurste land in de EU is. In Engeland, dat zoals we weten geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie, betaal je 14 euro voor een klassiek pak Marlboro.

Gondola Magazine

Dit artikel komt uit de juni-juli editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier!
Gondola Magazine