Vandaag is het bij 1 op 6 handelaars mogelijk om met de smartphone, een QR-code of zonder de betaalkaart door de gleuf te halen, te betalen. Dat blijkt uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie Unizo bij 359 ondernemers. “De geesten moeten nog verder rijpen”, klinkt het.

Geen vraagDe helft van de handelaars biedt mobiel betalen niet aan omdat de klant hier niet naar vraagt, blijkt uit de rondvraag van Unizo. Een vijfde is er te weinig vertrouwd mee en één op tien meent dat de kostprijs per transactie te hoog ligt. 

VoordelenUnizo zegt echter voordelen te zien in de nieuwe betaalvormen, zoals de snelheid van betaling en het gebruiksgemak. Bovendien kunnen deze vormen van betalen voor een aantal sectoren die vooral veel elektronische betalingen ontvangen van lage waarde ( dagbladhandel, bakkers, … ) een goedkoop en eenvoudig alternatief vormen voor de klassieke betaalterminal. "Voor andere sectoren zal het waarschijnlijk eerder een aanvullende betaalmethode zijn." 

Kostprijs laag houden"Gezien de vele voordelen, moet een dynamiek op gang gebracht worden die deze vormen van betaling snel doet inburgeren", vindt Unizo. "Een voldoende lage kostprijs voor de handelaar en een ruime en transparante communicatie over deze kostprijs en de voordelen van deze nieuwe vormen van betalen, kunnen daar een eerste aanzet toe zijn. Vooral de kostprijs per transactie moet voldoende laag gehouden worden en zou niet boven de kostprijs van een klassieke debetkaartbetaling mogen uitkomen”, klinkt het.