Elk van de 128 geïntegreerde supermarkten van Delhaize heeft al minstens één kandidaat-koper en 75% van de winkels heeft zelfs twee of meer kandidaten, schrijft de directie van de onderneming in een interne mededeling.

Terwijl het sociale conflict bij Delhaize vastloopt en de derde buitengewone ondernemingsraad opnieuw uitliep op een dovemansgesprek (ook al werd intussen een sociale bemiddelaar aangesteld), heeft de directie van de onderneming een interne mededeling naar haar personeel gestuurd om de balans op te maken van het "franchising"-proces van haar 128 geïntegreerde supermarkten. Volgens deze mededeling heeft elke winkel minstens één kandidaat-koper en 75% van de verkooppunten heeft er twee of meer, meldt de RTBF. Deze informatie werd ons bevestigd door Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. "Dit toont aan dat de markt inderdaad geïnteresseerd is in onze winkels", zei hij, eraan toevoegend dat de memo ook aantoont "dat we transparantie willen ten aanzien van het personeel".

Half maart had Delhaize aangekondigd dat bijna 200 potentiële kopers al spontaan hun interesse hadden getoond. De interne mededeling van deze week gaat veel meer in detail en vermeldt drie profielen van potentiële kopers: interne medewerkers (41% van de kandidaten), huidige filialen (44%) en potentiële nieuwe filialen (15%). De directie voegt er ook aan toe dat toekomstige "affiliate partners" "volledige ondersteuning zullen krijgen om een soepele overgang te garanderen". Deze ondersteuning omvat een voorbereidings- en overgangsfase (6 tot 12 weken, afhankelijk van het geval), vergaderingen met de overgenomen supermarkt, opleiding, technische ondersteuning, enz. Bovendien wordt een multidisciplinair team (HR, IT, adviseurs, enz.) opgericht om de kopers te begeleiden. Daarna zullen zij kunnen rekenen op "versterkte ondersteuning, zowel op het terrein als via adviseurs".

20 posities open vanaf 3 april

De directie van Delhaize heeft ook iets meer gezegd over het lot van de werknemers in het hoofdkantoor van Zellik. Ter herinnering: door de overgang naar een franchise worden 280 banen bedreigd, terwijl er tegelijkertijd 72 nieuwe functies moeten worden gecreëerd. Uit de interne mededeling blijkt dat 20 van deze managementfuncties vanaf 3 april openstaan voor sollicitatie: 4 Product Experts Center Store, 4 Product Expert Drinks, 12 Partners Processen & Tools. Voor de overige 52 functies werden echter geen details gegeven. Voor de medewerkers die hun baan verliezen, zet de directie zich in om hen te ondersteunen bij het zoeken naar een nieuwe functie, intern of extern, door middel van workshops CV en sollicitatiebrieven schrijven, sollicitatietraining, banendagen en individuele loopbaanbegeleiding. "Onze psychosociale begeleiders zijn er om te helpen omgaan met stress, twijfel en angst en om professionele ondersteuning te bieden", aldus de directie ook.

Na ongeveer drie weken van een stakingsbeweging die niet verzwakt, bleven 59 van de 128 geïntegreerde Delhaize-supermarkten deze woensdagochtend opnieuw gesloten, voornamelijk in Brussel en Wallonië. In Vlaanderen bleef alleen de winkel van Kraainem gesloten. Alle distributiecentra werken daarentegen normaal.