Al bijna 200 potentiële overnemers tonen hun interesse in de overname van één van de 128 franchisewinkels in wording van Delhaize. Dat bevestigt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize, aan Gondola. Wanneer de eerste winkels over zullen stappen naar het franchisesysteem is nog niet duidelijk. "Een datum of een perspectief kunnen we vandaag nog niet bieden", aldus Dekelver.

Het gaat om spontane vragen van zo’n 200 investeerders, want de rekruteringsprocedure is nog niet gestart. De komende maanden zal de focus vooral liggen op gesprekken met de sociale partners. “We staan open om alle vragen te beantwoorden die ze hebben over onze intenties”, klinkt het bij Delhaize.

Jan De Weghe, federaal secretaris bij de BBTK: “We zijn verrast door de aankondiging. Nu is het afwachten tot de volgende vergadering voor hetgeen uit de bus zal komen. Het is gemakkelijker voor hun kant (de kant van de directie, red.) dan voor de onze. Ik denk dat de gesprekken nog maanden zullen duren.” Ook Luc Ardies, algemeen directeur van Buurtsuper.be bij UNIZO, verwacht niet dat de verandering naar het franchisesysteem snel toegepast zal worden: “In eerste instantie zal Delhaize met de vakbonden moeten overeenkomen onder welke voorwaarden de sluiting van de winkels verder gebeurt. Ten tweede houdt de overname van 128 verschillende winkels in dat er ook naar 128 verschillende voorwaarden en omstandigheden die de procedure beïnvloeden, gekeken moet worden. Elke winkel zal apart behandeld moeten worden.”

Buurtsuper.be meldde vandaag nog dat het een expertenteam samenstelt om haar leden te adviseren. “Dit zodat de leden die zich kandidaat stellen voor een zulke overname op een onafhankelijke manier geadviseerd kunnen worden, waarbij wij als belangenorganisatie een belangrijke verantwoordelijkheid dragen”, besluit Ardies.