Een van de 128 geïntegreerde Delhaize-winkels overnemen? Waarom niet, zegt Luc Ardies, algemeen directeur van Buurtsuper.be, zelfstandigen hebben er de vaardigheden en de energie voor, maar er zijn ook risico's, en elk dossier moet zeer zorgvuldig bestudeerd worden. “Ons team van experts zal leden, die een overname overwegen, adviseren bij dat overnameproces”, klinkt het.

Luc Ardies, algemeen directeur van Buurtsuper.be bij UNIZO, had zich nog niet veel uitgelaten over de Delhaize-kwestie, behalve een (terechte) reactie toen de overgang van geïntegreerde winkels naar franchisewinkels werd omschreven als een sociale regressie die de arbeidsomstandigheden van de 19e eeuw waardig is.

In plaats van zich te mengen in het huidige sociale conflict, verkoos hij zijn mening te geven over de vooruitzichten voor de overname van de 128 betrokken winkels door onafhankelijke aangesloten handelaars. Het door Delhaize vermelde aantal potentiële overnemers verbaast hem niet: “Het is niet te verwonderen dat onze gedreven zelfstandige ondernemers een overname overwegen. Zij zijn vertrouwd met de complexe operationele expertise die noodzakelijk is om zo’n supermarkt te managen.” Maar hij maant ook aan tot voorzichtigheid: "Onze analyses over de toekomst van het supermarktlandschap, die we samen met experts maakten, wijzen uit dat het aantal m² winkeloppervlakte drastisch zal dalen omdat heel wat ‘banale’ producten zoals non-food en droge voeding steeds meer online worden besteld en thuisbezorgd. De overname van winkels met gemiddeld 2.000 m² moet ook vanuit die context worden bekeken." Ondanks het gemak van een grote winkel, zegt hij, “zal downsizing eerder de trend worden in de komende jaren. Daar moet een overnemer absoluut rekening mee houden."

Hij wijst daarnaast ook op de investeringen die nodig zijn om de energiekosten te verlagen of de winkelbeleving te verbeteren, de gevolgen van CAO32bis (die de verworven voordeel van werknemers in stand houdt) op het sociaal passief dat wordt overgenomen. “Mogelijk zijn die voorwaarden, die in 'goede' tijden werden onderhandeld, mede aanleiding van de verkoopbeslissing bij Delhaize”, vervolgt hij. Hij lijkt de zelfstandigen dan ook aan te raden om niet toe te geven aan een spontane reactie zonder de case van elk van de 128 betrokken winkels zorgvuldig te analyseren. Een oefening waaraan Buurtsuper.be wil meewerken: “We gaan onze leden zo goed als mogelijk in dit proces ondersteunen, onder andere via een team van experts. (…) Wij merken aan de hand van onze jaarlijkse balansanalyses bij 450 zelfstandige supermarkten dat schaalvergroting een noodzakelijke tendens is. Als de handels- en winstmarge systematisch en procentueel daalt, heb je meer omzet nodig om dat verlies in procenten weer in euros goed te maken. Alleen daarom al zullen bepaalde ondernemers geïnteresseerd zijn om een tweede winkel over te nemen. (…) Als belangenorganisatie gaan we onze leden zo goed als mogelijk in dit proces ondersteunen. We doen dit onder andere via een team van experts dat de leden, die een overname overwegen, zal adviseren bij dat overnameproces."