Een systeem voor koffiecapsules gelanceerd door een Zwitsers bedrijf, doet dat een belletje rinkelen? Misschien, behalve dat het dit keer gaat om de grootste supermarkt van het land en een belangrijk industrieel bedrijf. En dat het capsulesysteem zo duurzaam ontworpen is dat het … zonder capsules werkt.

Migros is niet alleen de leidende supermarktketen in Zwitserland. De groep (28,9 miljard euro omzet in 2021) heeft ook een breed industrieel pallet, of het nu werkt voor eigen merken of voor derden. De supermarktketen komt nu op de proppen met CoffeeB, een revolutionair koffiecapsulesysteem … zonder capsules, omdat die vervangen worden door een samengeperste bol koffie die geen afval produceert. 

Persbericht Migros 6/9/22
©

Migros

Het geheim van de innovatie van Migros en Delica, zijn filiaal dat zich op koffie toelegt, is de ‘Coffee Ball’, een samengeperste bol die in een beschermende laag gewikkeld is, waarop Delica een wereldwijd patent genomen heeft. Die laag geeft de koffie de nodige stabiliteit en vormt tegelijk een barrière tegen zuurstof, waardoor het aroma bewaard wordt, zoals aluminium dat ook doet. Integenstelling tot aluminium is de beschermlaag van natuurlijke oorsprong. In enkele weken tijd composteert Coffee Ball in de tuin. Migros schat dat capsules 100.000 ton afval per jaar voortbrengen. Hoewel ze deels recylceerbaar zijn, zijn de meeste capsules bestemd voor de vuilnisbak. CoffeeB veroorzaakt geen afval.

Delica en Migros hebben geen half werk geleverd: het is een compleet systeem dat rond deze duurzame innovatie ontwikkeld werd. Er is de koffiemachine CoffeeB Globe, uitgerust met een gepatenteerde infusietechnologie, die een grote keuze aan persoonlijke voorkeuren en intensiteit biedt. Het is voor een groot deel gemaakt van recycleerde materialen en modulair opgebouwd en, in tegenstelling tot ingebouwde slijtage, gemaakt om hersteld te worden indien nodig. Er is een gamma van 8 variëteiten van ‘Coffee Balls’, die vanaf de lancering beschikbaar zijn. De koffie komt van duurzame productie en heeft, naargelang de variëteit, een certificaat van Rainforest Alliance, Bio of Fairtrade. De CO2-afdruk van het hele systeem en van de koffie wordt 100% gecompenseerd.

Press release Migros 6/9/22
©

Migros

Persbericht Migros 6/9/22
©

Migros

Ambitie: Europese markt veroveren

Er was vijf jaar onderzoek en ontwikkeling nodig om dit resultaat te bereiken. CoffeeB is vanaf 6 september beschikbaar in Zwitserland in alle winkels van Migos en in elektrozaken. Maar de interesse voor het systeem laat zich ook in andere landen voelen. Het wordt deze herfst ook gelanceerd in Frankrijk bij Boulanger en Darty en de bijhorende ketens bij ons, Krefel en Vanden Borre. Duitsland volgt in 2023 en de bedoeling is om de rest van Europa zo snel mogelijk te veroveren. De machine zal in Europa te koop zijn voor 179 euro, dozen met 9 ‘Coffee Balls’ zijn te koop voo 3,49 euro.