Op twee plaatsen in België strooiden boeren donderdag melkpoeder uit. Ze klagen de lage melkprijs en melkoverschotten aan.

In acht verschillende landen in Europa hielden melkboeren een protestactie tegen de lage melkprijs en de melkoverschotten. Momenteel produceren ze nog altijd veel melk, maar er wordt minder geconsumeerd omdat de grenzen en de horeca gesloten zijn. Dat levert enorme overschotten op. In plaats van de productie te verlagen, kiest de Europese Unie ervoor om 30 miljoen euro te betalen om de overschotten te stockeren in de vorm van melkpoeder. Die situatie moet beter geregeld worden, vinden de boeren. 

Minder produceren

“Het is reeds de derde keer in 10 jaar tijd dat Europa de overschotten betaalt en stockeert. Zodra de markt stabiliseert, komt dat poeder opnieuw in de handel, waardoor de prijzen opnieuw onder druk komen te staan”, zegt melkboerin en woordvoerster Tanja Van Poecke.‘Wij willen dat er een systeem komt waarbij de melkproductie verlaagd wordt, niet dat alles wordt opgeslagen. Want als de markt dan weer stabiliseert en dat melkpoeder in de handel komt, blijven de prijzen laag. Dat helpt ons niet vooruit.” Koeien kunnen gestuurd worden om minder melk te geven door onder meer minder krachtvoer te geven.