Het fulfilmentbedrijf ShopWeDo uit Mechelen is onlangs van start gegaan met ‘stock sharing’. Webshops kunnen op hun site producten aanbieden van andere webshops die klant zijn van de logistieker.

ShopWeDo is een e-fulfilmentbedrijf dat KMO’s met een webshop ontzorgt op het gebied van opslag, picken en verpakken. Vandaag verzorgt het de logistiek voor een 70-tal Belgische webshops. Met de nieuwe 'stock sharing'-dienst wil het nu alle voorraad die in het magazijn in Mechelen ligt, beschikbaar maken voor alle webshops die met zijn platform werken.

Volgens Kenny Van Paesschen, CEO en medeoprichter van ShopWeDo is het principe eenvoudig: de webshops die hun voorraad in zijn magazijn stockeren, kunnen die ter beschikking stellen aan de andere webshops binnen zijn online platform. “Het viel ons op dat sommige webshops al met elkaar samen werkten… zonder het te weten. Er werden artikelen uit de voorraad gehaald door klant A, die vervolgens rechtstreeks weer op stock moesten bij klant B. Met onnodig tijdverlies, plaatsverlies, administratieve rompslomp en extra kosten tot gevolg”, zegt hij.

Besparen op inkoop en stocks

Van Paesschen geeft een voorbeeld van hoe stock sharing werk: “Klant A verkoopt healthcare producten, klant B verkoopt babykleding. In de module 'stock sharing' binnen onze online software kan klant A bijvoorbeeld verzorgingsproducten voor baby’s aanduiden die klant B mag verkopen. Klant B kan dit op zijn beurt desgevallend ook doen met zijn producten. Beide webshops kunnen dus eenvoudig elkaars producten aanbieden, zonder ze fysiek te moeten inkopen bij elkaar. Wekelijks krijgen ze van ShopWeDo een overzicht van de verkochte producten en kunnen ze met elkaar afrekenen”.

Volgens Van Paesschen biedt deze module ook kansen voor ShopWeDo. "Onze klanten hebben er alle baat bij om hun leveranciers en ook collega webshops in ons magazijn te hebben. Want dan kunnen ze meer producten aanbieden zonder ze eerst te moeten inkopen. En ook voor merken en distributeurs die zoeken naar een logistieke oplossing kan het interessant zijn om naast hun klanten te komen zitten”, legt hij uit aan Gondola.

“De meest ideale situatie zijn twee of drie webshops die inkopen bij eenzelfde groothandel waarvan wij ook de fulfilment doen. Door samen aan stock sharing te doen, kunnen ze fors besparen op hun inkoop en op hun voorraden”, aldus Van Paesschen. Hij benadrukt wel dat ShopWeDo enkel voor de technische oplossingen zorgt. “De bedrijven moeten wel samen de commerciële afspraken doen”, zegt hij.

Nachtwerk

ShopWeDo is als fulfilmentbedrijf zo’n twee jaar van start gegaan. Het verzorgt de afhandeling van de bestellingen die bij webshops geplaatst worden. Volgens Van Paesschen kan het zich qua dienstverlening meten aan groetere fulfilmentbedrijven, onder andere omdat het reeds in februari 2016 het nachtwerk invoerde. “Bestellingen die voor 22 uur worden geplaatst, kunnen om 23 uur door het pakjesdistributiebedrijf afgehaald worden om ’s anderendaags aan huis geleverd te worden”, vertelt hij.

Het bedrijf, dat vandaag 15 medewerkers telt, groeit snel. Vorig jaar is het met 1.500 m² uitgebreid en zopas is 2 miljoen geïnvesteerd in een aanpalend gebouw van 3.000 m². “In april zullen we beschikken over liefst 5.250 m² voor opslag, picking en verpakking”, klinkt het tot slot.