Speelgoedketens Maxi Toys en Intertoys worden doorverkocht aan Mirage Toys Group, een onderdeel van Mirage Holdings waartoe ook Mirage Retail Group behoort. Op die manier komen de twee ketens opnieuw in handen van hun oorspronkelijke eigenaar: de voormalige Blokker Holding. Hoeveel het bedrijf precies betaalde voor de overname is niet duidelijk.

Er lijkt maar geen einde te komen aan de hele Blokker saga. Nog geen twee jaar nadat Blokker Holding besloot om Maxi Toys en Intertoys van de hand te doen, keren de speelgoedketens terug naar hun oorspronkelijke eigenaar. Ter herinnering, tot 2017 waren beide speelgoedwinkels nog in handen van Blokker Holding, dat recent werd omgedoopt tot Mirage Retail Group. Door tegenvallende resultaten binnen de groep werd uiteindelijk besloten om de twee ketens door te verkopen aan het Britse Alteri. Eerder dit jaar volgde dan opnieuw een overname waarbij Alteri Maxi Toys en Intertoys doorverkocht aan het Portugese investeringsfonds Green Swan. Intertoys dat afstevende op een faillissement kon dankzij een doorstart gered worden en groeide volgens Mirage Holdings, waar Mirage Retail Group deel van uitmaakt, ondertussen zelfs terug uit "tot een gezonde formule". Het ideale moment voor Mirage Holdings om zijn voormalige ketens terug over te kopen en zelf terug een sterke speler op de Europese speelgoedmarkt te worden. 

“Zoals de Amerikanen zeggen: size does matter! Het verschil wordt gemaakt door de bundeling van succesvolle winkels en merken in één groep. Door deze overname ontstaat een sterke speler op de Europese markt die qua schaalgrootte in staat is om bij de inkoop de beste deals te sluiten. Beide speelgoedketens zijn samen goed voor een jaarlijkse omzet van circa 400 miljoen euro. Hiermee is Mirage Toys Group een nieuwe sterke speler in de Europese speelgoedmarkt die steeds verder consolideert. Als straks de laatste maanden van het jaar aanbreken kunnen we in de winkels van Maxi Toys en Intertoys een geweldig aanbod van speelgoed presenteren. Zowel Sinterklaas als de Kerstman zullen hun ogen uitkijken!”, verduidelijkt Michiel Witteveen van Mirage Holdings. 

Focus op omnichannelstrategie

Mirage Holdings benadrukt dat de verdere implementatie van de omnichannel strategie en de integratie van de eerder overgenomen Bart Smit-winkels in België onder Maxi Toys vlag, worden voortgezet onder leiding van het managementteam van Maxi Toys. "Hierdoor vergroot Maxi Toys haar netwerk en naamsbekendheid in Vlaanderen en wordt de positie van Maxi Toys in alle actieve markten verder versterkt."

Intertoys blijft zich op zijn beurt als grootste Nederlands speelgoedketen richten op het versterken van het omnichannel concept. "Met het omnichannel concept, en een flexibele strategie om snel in te kunnen spelen op voortdurend veranderende klantenbehoeftes, is Intertoys in staat nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te realiseren", vervolgt het bedrijf. 

Verrassend nieuws

Deze plotse overname komt volgens retailexperts vrij onverwacht. “Dit is toch wel een erg verrassend nieuwtje”, verklaart Chris Van Wesemael, non-food expert bij Gondola verbaasd. “Blokker, of moet ik Mirage zeggen, wou zich concentreren op Blokker. Deze aankoop, in een speelgoedmarkt die het over het algemeen niet geweldig doet, is dan ook een vreemde keuze. Green Swan ontdoet zich inderdaad erg snel van deze twee bedrijven. Is de situatie van Maxi Toys en Intertoys plots zo verslechterd? Of is het een doordacht en uitgeschreven scenario tussen de twee partijen?”

In totaal telt Intertoys zo’n 127 eigen winkels en 80 franchisefilialen in Nederland. Maxi Toys bezit op zijn beurt dan weer 200 winkels in Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland. Samen zouden de speelgoedketens goed zijn voor een jaarlijkse omzet van ruim 400 miljoen euro.