Speelgoedwinkelketen Maxi Toys wordt overgenomen door Green Swan, dat vorig jaar ook al de Spaanse en Portugese activiteiten van Toys ‘R’ Us verwierf. Green Swan wil de expansie van het merk Maxi Toys voortzetten met een omnichannelbenadering en wil bovendien fors inzetten op innovatie en een gepersonaliseerd winkelavontuur.

Blokker heeft dan toch een overnemer gevonden voor de speelgoedketen Maxi Toys, die winkels heeft in België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland. Green Swan neemt alle activiteiten, winkels en logistieke operaties van Maxi Toys over, met de bedoeling het bedrijf verder te laten groeien en via verdere ontwikkeling en innovatie een boost te geven aan de Europese speelgoedsector. Ter herinnering, Blokker Holding is al sinds 2014 verlieslatend door de enorme concurrentiële druk door onder andere de opkomst van Action, de bevestiging van de terugkeer van Hema, of de situatie binnen de speelgoedmarkt. Daarom besloot de keten in 2017 om zijn andere dochterondernemingen (Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker) te verkopen en zich enkel te richten op zijn Blokker-vestigingen. Ondertussen werd er voor bijna alle ondernemingen een nieuwe eigenaar gevonden.

Maxi Toys verwacht dat boekjaar 2018 voldoet aan de financiële verwachtingen en daarmee de duurzaamheid en het potentieel van de speelgoedsector op de Europese markt aantoont.

“Met onze speelgoedmerken in andere Europese landen, en vooral met Toys ‘R’ Us in Spanje en Portugal, slagen we in een ommekeer op de turbulente speelgoedmarkt", verklaart Paulo Andrez, CEO van Green Swan. "Deze revolutie bewijst dat speelgoedwinkels veel meer te bieden hebben dan producten en een industrie zijn voor gezinnen en mensen van elke leeftijd. Met Maxi Toys zien we veel potentieel om de klant een nog betere en persoonlijke service te bieden, en dit zowel in de winkel als online of in combinaties van beide."

Concreet verkoopt Blokker Holding dus zijn aandelen in Maxi Toys International SA, met de winkelactiviteiten van Maxi Toys in België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland naast de logistieke hub Logitoys. Een logische stap, aldus Michiel Witteveen, CEO Blokker Holding: “Deze overname past prima in de strategie van Blokker Holding. Dankzij Green Swan’s kijk op de sector en de business, zijn engagement en investeringen zal Maxi Toys het merk, de onlinemogelijkheden en het winkelnetwerk verder kunnen ontwikkelen. De verkoop aan een speelgoedretailer is ook goed nieuws voor de 1.100 werknemers van Maxi Toys. We focussen nu op het operationele management en de verkoop van de andere bedrijven van Blokker Holding."

Verwacht wordt dat de synergie met de speelgoedactiviteiten van Green Swan zal resulteren in schaalvoordelen en innovatie die Maxi Toys zullen versterken. “Dankzij de overname door Green Swan zal Maxi Toys vooruitgang kunnen blijven boeken op het omnichannel-groeipad dat we hebben uitgestippeld op het domein van marketing, management en klantbeleving. Binnen de nieuwe groep zal Maxi Toys de kans krijgen zich verder te ontplooien als een internationaal merk", verduidelijkt Alain Hellebaut, CEO Maxi Toys, die aan het roer blijft. 

De transactie is nog onderworpen aan de noodzakelijke goedkeuringen vanuit de ondernemingsraad van Maxi Toys. Hoeveel Green Swan precies neertelde voor de overname is niet bekend.