MasterCard maakt de lancering bekend van MasterPass, een digitale oplossing die het voor consumenten mogelijk maakt om met een betaalkaart een verbeterde online koopervaring te hebben met een simpele muisklik online, of door de kaart voor een NFC-scherm te houden, in de winkel of waar dan ook. In België zal BNP Paribas Fortis als eerste bank de MasterPass digitale 'wallet' aan haar klanten aanbieden.

“MasterPass brengt al onze betaalmanieren samen, van plastic betaalkaarten tot digitale wallets. Dit biedt de consument de mogelijkheid om met één simpele handeling, op elke locatie waar zij inkopen doen, te betalen”, zegt Ed McLaughlin, Chief emerging payment officer bij MasterCard.

MasterPass is dus een logisch vervolg op PayPass Wallet Services, een oplossing die in de lente van 2012 in een bètaversie werd getest in een selecte groep handelaars en uitgevende banken.

Consumenten in Australië en Canada zullen de service vanaf eind maart 2013 kunnen gebruiken via hun bank. In de lente zal de MasterPass ook beschikbaar worden in de Verenigde Staten en in de zomer in het Verenigd Koninkrijk. De oplossing zal vervolgens worden uitgebreid naar België, Frankrijk, Spanje, enz.

Het MasterPass servicepakket omvat:

  • Voor aankopen op de winkelvloer, bij de kassa of op de afdeling, ondersteunt MasterPass het gebruik van NFC-technologie, QR-codes, tags en mobiele betaalapparaten die in winkels worden gebruikt. Voor online aankopen biedt MasterPass een gemakkelijke manier van afrekenen, doordat het niet meer nodig is adresgegevens of kaartinformatie in te vullen bij iedere aankoop.
  • De mogelijkheid voor banken, winkeliers en partners om hun eigen wallets aan te bieden. Consumenten kunnen hun gegevens zo opslaan in een beveiligde cloud.
  • Diverse diensten: toegang tot rekeningoverzichten, real-time boodschappen, getrouwheidsprogramma’s, maar ook Priceless aanbiedingen en ervaringen.

“BNP Paribas Fortis zal de betaaloplossing ‘MasterPass’ tegen het eind van 2013 aanbieden. Het gaat om een virtuele portefeuille waar alle debet- en kredietkaarten van de klant netjes in opgeborgen kunnen worden. In 2014 zullen alle Belgische kaarthouders, ongeacht bij welke bank ze klant zijn, een MasterPass wallet aan kunnen maken. Met deze ‘e-wallet’ kunnen consumenten veilig, maar vooral ook sneller en eenvoudiger online betalen. Deze oplossing is revolutionair in de markt en maakt het handelaars én consumenten gemakkelijker om aankopen via internet te doen. Met deze innovatie verzekert België zich opnieuw van een plaats bij het koppeleton op het vlak van betaalverkeer”, zo benadrukt Peter Vandekerckhove, Head of Retail & Private Banking BNP Paribas Fortis.