Tien jaar geleden werd het project Val Saint-Lambert FreeTime Park gelanceerd. Terwijl de werken officieel op 18 november begonnen, kreeg het initiatief een internationale prijs op vastgoedbeurs Mapic.

Op de 25ste editie van de beurs rond commercieel vastgoed in Cannes heeft FreeTime Park in Seraing, vroeger bekend onder de naam Cristal Park, de internationale prijs 'Best Futura Shopping Centre' in de wacht gesleept. De prijs is een beloning voor de toekomstige ontspanning- en winkelruimte die gebouwd wordt op de site van de vroegere kristalfabriek Val Saint-Lambert. Het project, dat oorspronkelijk eind 2021 de deuren zou openen, moet tegen eind 2022 afgewerkt zijn. "We hebbende veel groter stuk van het gebouw gerenoveerd dan voorzien. In heet begin renoveerden we het zowat 4.000 vierkante meter van het 19e eeuwse industriële gebouw, nu hebben we 14.000 vierkante meter gerenoveerd"; aldus projectverantwoordelijke Pierre Grivegnée.

Het idee voor het park werd tien jaar geleden al gelanceerd, vooraleer het een jaar geleden helemaal herschikt werd. Pierre Grivegnée over de omschakeling: "Tussen 2008 en 2018 is het commerciële landschap in België grondig veranderd. We hebben ook de inrichting van het centrum herbekeken, om meer plaats te laten voor pop-upstores, ontwerpers en jonge creatievelingen. We hebben ook het vrijetijdsaanbod aanzienlijk vergroot. In totaal is dat nu goed voor meer dan 19.000 vierkante meter." Het concept: een commercieel centrum uitbouwen met onder meer een eco-park (met activiteiten als klimmen of trampoline), winkels, pop-upstores, juwelenwinkels, ateliers, een hotel en conferentiezalen. Op die manier wil het project meer kansen geven aan kleine winkels en designers in plaats van de merken die klassiek aanwezig zijn in commerciële centra.

Innovatief energiebeheer

Dankzij de samenwerking met John Cockerill wordt het project voorzien van een innovatief energiebeheer. Warmtekrachtkoppeling en fotovoltaïsche panelen zullen een belangrijke rol spelen en zijn een manier om de energiefactuur gevoelig te verlagen.