Lidl wil tegen 2020 minstens 12,5% van zijn energieverbruik zelf voorzien via hernieuwbare energie. Om dat doel te bereiken installeerde het bedrijf zo'n 7.200 zonnepalen op het dak van het distributiecentrum in Sint-Niklaas, goed voor het jaarlijkse verbruik van 600 gezinnen. Daarnaast wil de retailer tegen eind volgend jaar 100 winkels voorzien van elektrische laadpalen. 

Het distributiecentrum van Lidl in Sint-Niklaas bevoorraadt in totaal zo’n tachtig winkels in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en is daarmee één van de grootste centra van de supermarktketen in ons land. Omdat zo’n groot distributiecentrum traditioneel ook een hoog energieverbruik heeft, wil Lidl dat vergroenen via hernieuwbare energie. Het bedrijf plaatste daarom 7.200 zonnepanelen op het distributiecentrum van Sint-Niklaas. Goed voor 1.730 MegaWattuur per jaar ofwel de energie die nodig is om ruim 600 gezinnen een jaar lang van elektriciteit te voorzien. Het project is goed voor een investering van 1.600.000 euro.

“Het klimaat is meer dan ooit een hot topic. Als we onze ecologische voetafdruk willen verminderen, moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Als internationale winkelketen willen we daar een voorbeeldrol in opnemen. We zullen de stroom van de 7.200 zonnepanelen als energiebron gebruiken voor onder meer onze industriële koeling, airco en verlichting. Zo kunnen we liefst 33% procent van ons energieverbruik van het distributiecentrum in Sint-Niklaas dekken”, verduidelijkt Isabelle Colbrandt, woordvoerder bij Lidl.

12,5% van eigen energievebruik opwekken via hernieuwbare energie tegen 2020

Lidl wil tegen 2020 minstens 12,5 procent van zijn energieverbruik zelf voorzien via hernieuwbare energie. Met in totaal 19.120 zonnepanelen draaien drie van de vijf distributiecentra nu al deels op zonne-energie. En ook voor de winkels is de discounter goed op weg om in de toekomst volledig op de kracht van de zon te rekenen, met in totaal 34.000 zonnepanelen.

“Begin 2016 hadden we slechts vier winkels met zonnepanelen. Eind 2016 waren dat er al 24 en ons doel is om dit aantal stevig op te krikken door elk jaar ongeveer een twintigtal filialen te voorzien van zonnepanelen”, vervolgt Isabelle Colbra

Elektrische laadpalen

Lidl wil klanten zelf ook laten genieten van de groene energie en installeerde daarom sinds 2015 al 37 elektrische laadpalen op de parkings van enkele filialen. Tegen eind volgend jaar moeten 100 winkels voorzien zijn van oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s.