Delhaize heeft al een derde van de ongeveer 300 kandidaten voor de franchising van een of meer van zijn supermarkten gesproken, meldt L'Echo vrijdag. In dit stadium moeten de potentieel overnemers het echter doen met beperkte informatie.

Het management van Delhaize lijkt - op zijn zachtst gezegd - bijzonder voorzichtig te zijn met het verstrekken van commerciële informatie aan potentiële kopers die geïnteresseerd zijn in de overname van een of meer van de 128 geïntegreerde winkels die de onderneming de komende maanden en jaren wil franchiseren. Zo vernemen wij van enkele bronnen die in dit stadium liever anoniem willen blijven dat potentiële franchisenemers alleen recht hebben op mondelinge uitleg en de winkeldossiers alleen digitaal kunnen raadplegen, zonder de mogelijkheid om documenten af te drukken. Deze informatie werd vrijdag ook door L'Echo gemeld. "Voor ons is het een gelegenheid om bij de kandidaat te polsen naar zijn ervaring, zijn motivatie, hoe hij de Delhaize-filosofie aanvoelt…”, vertelt woordvoerder Roel Dekelver aan de krant. Hij voegt eraan toe dat zodra alle kandidaten gezien zijn, waarschijnlijk tegen juli, er een "strenge en kwaliteitsvolle" selectie zal plaatsvinden.

Dinsdag eindigde een nieuwe ondernemingsraad tussen de vakbonden van Delhaize en de directie opnieuw in een totale impasse: de eerste blijven fel gekant tegen het franchiseplan en de tweede wil nog steeds niet afwijken van haar koers. Een volgende ondernemingsraad is gepland voor 26 juni.

“Boycot Delhaize”

En de aanhoudende onenigheid van dinsdag is niet het enige waar Delhaize deze week mee moest afrekenen. Woensdagavond is de retailer namelijk het slachtoffer geworden van een lastercampagne onder leiding van een groep activisten. In de straten van Brussel, Luik en Namen verschenen honderden posters met de teksten "Boycot Delhaize" en "Werknemers staken: aan wiens kant staat u?”. De campagne volgde op de uitspraak van de rechtbank van Henegouwen woensdag dat stakers niet het recht hadden om de toegang tot Delhaize-winkels te belemmeren.