Jef Colruyt stapt op als CEO van Colruyt Group. Het vertrek van een legende, die Colruyt in de hoogste klasse champions league bracht, is groot nieuws. Wat mogen we verwachten van zijn opvolger, Stefan Goethaert? Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola, blikt achteruit én vooruit.

Het vertrek is enerzijds groot nieuws omdat de huidige CEO daarmee ruimte laat aan een nieuwe generatie om hun stempel te drukken, anderzijds omdat Jef Colruyt het Belgische bedrijf tot op een ongezien niveau bracht. Jef Colruyt nam vroeg het roer over van zijn vader door diens vroegtijdig overlijden. De enorme toewijding aan het bedrijf bracht naast resultaten ook een hartinfarct met zich mee, wat niet het einde, maar een nieuw begin luidde bij Colruyt. De groei zorgde voor de nodige financiering in andere activiteiten. Colruyt ontwikkelde zich in verschillende domeinen, van videozaken tot caravans. 

Groei en geen flaters

Maar de focus op de retail bleef hoog, en tegen zijn DNA in werd Colruyt marktleider in België, hetgeen de onderneming en zijn referentieaandeelhouders, waaronder Sofina, prachtige resultaten bracht. Meer dan 10 miljard omzet vorig jaar en 30.000 werknemers. Dit ging gepaard met briljante investeringen in de energiesector, en meer recentelijk in de biotech en gezondheid: van een familiebedrijf naar een familie van bedrijven. De groeiende omzet bracht ook de nodige complexiteit met zich mee, iets waar een discounter weinig van houdt, en wat vertraging bracht in een versnellende retailwereld: projecten zoals de digitalisering, e-commerce, maar ook de internationale expansie of consolidatie  kwamen te traag op gang. Anderzijds heeft Colruyt geen grote flaters begaan: zeer nuchter sprong het om met de fast delivery, terwijl Jumbo bijzonder dure participaties nam in Gorillas, wat vandaag verloren geld lijkt te zijn. Geen misstappen dus, maar ook geen reuzenstappen meer zoals Jef Colruyt (via Korys) die de laatste jaren buiten de retail realiseerde. 

De titaan leek stilaan op Sisyphus, die tot in de eeuwigheid een rollende steen tot op de berg moest duwen, en eens boven aangekomen steeds terug mocht beginnen. De strategie van Colruyt lijkt sinds 2019 stilaan in rondjes te lopen, waarbij iedereen ongeduldig zit te wachten op de grote aankondiging van de nieuwe strategie. De ingrediënten voor een nieuwe Colruyt 2050 zijn er zeker, maar het recept laat nog op zich wachten. Dat zal zijn opvolger Stefan Goethaert op zich moeten nemen. Bij zijn vertrek ruilt Jef Colruyt de rol van titaan uit de retail om voor die van een legende, die zeker op de achtergrond actief zal blijven. 

Stefan Goethaert: nieuwe baas, nieuwe wetten?

De sterkte van zijn opvolger ligt hem in zijn grondig begrip van de familiale aandeelhouders van Colruyt Group en van de huidige retailsector. Het motto: "We doen wat we zeggen en we zeggen wat we doen", zal bij hem niet op het tweede plan verzeilen. Stefan Goethaert is een snelle denker, hij kan om met complexiteit en aversie, kent en begrijpt alle onderdelen van de complexe retailer uit Halle. Hij geniet vertrouwen binnen de retailsector en wordt ook door de concurrentie als een sterke man aanzien, ook bij de leveranciers. Goethaert heeft strategisch inzicht en kan dat vertalen naar concrete - soms kleine - stappen zoals bij SmartWithFood, ... een voorbeeld van strategische inzichten die de toekomstige CEO op een handige manier heeft ontwikkeld binnen het risicoaverie Colruyt. Hij heeft oog voor detail, en begrijpt toch de complexiteit binnen dewelke een groot complex als Colruyt bedrijf handelt. Hij is ook een stille kracht, maar van een CEO als Colruyt zal ook meer worden verwacht.

Verschillende aandachtspunten

De internationale ontwikkeling van Colruyt wordt een belangrijk aandachtspunt. Stefan Goethaert zal het momentum moeten pakken: het afscheid van Jef Colruyt is voor iedereen een cruciale omwenteling. Leveranciers, aandeelhouders, en analisten verwachten meer dan "nog verder de laagste prijs". Snelheid in verandering is niet de huidige sterkte van Colruyt, terwijl dit nodig zal zijn. 

Manage expectations, daar zal het om gaan: torenhoge verwachtingen tegenover de CEO kunnen schadelijk zijn indien niet ingekaderd. Daar waar Jef Colruyt op handen wordt gedragen, zal Stefan Goethaert de handen uit de mouwen moeten steken om het charisma van de pater familias te evenaren. De begeestering van de nieuwe CEO zal, ook intern, een aandachtspunt zijn. We wensen de huidige CEO, Jef Colruyt, en de toekomstige CEO, Stefan Goethaert, het beste toe.