Ikea gaat het tempo versnellen waarin het zijn thuisleveringen emissievrij wil uitvoeren. In vijf steden moeten alle leveringen al tegen 2020 met elektrische voertuigen gebeuren: Amsterdam, Parijs, Los Angeles, New York en Shanghai. De Zweedse woonketen heeft daarnaast ook beslist dat in 2025 alle thuisleveringen wereldwijd zonder uitstoot van schadelijke stoffen of CO2 moeten gebeuren.

Voor Ikea is ‘zero emission’ voor thuisleveringen een belangrijke stap om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. De keten wil tegen 2030 minstens klimaatneutraal kunnen opereren. Ze wil ook aan haar klanten laten zien dat duurzame levering mogelijk is. De keten wil in Zweden al in 2025 een 100 procent emissievrije thuisbezorging hebben.

“We dagen onszelf uit en inspireren anderen om samen de transitie te volbrengen. Voor onze onderneming is dat cruciaal om duurzaam te groeien. Daarom zetten we nu versneld in op de overschakeling naar elektrische voertuigen”, zegt Jesper Brodin, CEO van Ikea. De groep was een jaar geleden een van de eerste bedrijven om zich te scharen achter het EV100-project van The Climate Group, samen met onder andere Deutsche Post DHL, Metro, en Unilever.

De meubelgigant stelt zich ook tot doel om tegen 2020 alle Ikea-vestigingen – winkels, kantoren en distributiecentra - met laadpunten voor elke voertuigen uit te rusten. Daarnaast wil het bedrijf tegen 2030 de emissies van de werknemers en de klanten van en naar de IKEA vestigingen halveren.

Nu al worden veel transporten tussen de distributiecentra en de winkels uitgevoerd met vrachtwagens op vloeibaar aardgas. Deze stoten 10 à 20% minder CO2 uit dan dieseltrucks.