Ikea heeft aangekondigd dat het zijn enige Amerikaanse fabriek in december dit jaar wil sluiten. De productieactiviteiten worden overgeheveld naar Europa omdat de grondstofprijzen hier lager liggen. 

Meubelgigant Ikea wil zijn enige Amerikaanse fabriek, die gelegen is in de Amerikaanse staat Virginia, in december dit jaar sluiten. De activiteiten zouden overgeheveld worden naar Europa. De fabriek opende in 2008 zijn deuren en momenteel werken er zo’n 300 mensen. Ikea produceert er kasten (Kallax) en opbergmeubels (Besta) voor zijn Amerikaanse en Canadese klanten. 

Dat Ikea uiteindelijk besloten heeft om zijn fabriek te sluiten heeft alles te maken met de hoge grondstofprijzen in Amerika. “Na een diepgaande analyse hebben we beslist dat de omstandigheden niet goed genoeg waren om de productie in Danville voort te zetten”, verklaart de Zweedse meubelgigant. Ikea benadrukt dat het alles in het werk zal stellen om de getroffen werknemers te begeleiden naar een nieuwe job of een opleiding.

Deze aankondiging komt er net bij de start van de nieuwe presidentscampagne. Velen vrezen dan ook dat Trump nog heftig zal reageren op deze sluiting, aangezien de fabriek gelegen is een van de belangrijkste staten voor zijn herverkiezing als president. De Amerikaanse president oefent de laatste tijd immers veel druk uit op grote bedrijven om te voorkomen dat ze hun fabrieken in belangrijke staten sluiten. Zo wist hij vorige week nog de defensiegroep Lockheed Martin te overtuigen om een helikopterfabriek in Pennsylvania toch niet te sluiten. Afwachten dus hoe hij zal reageren op dit nieuws.