België kan zich nu net als Spanje, Italië of Griekenland tot de Europese olijventelers rekenen. De Vlaamse landbouwer Lorenzo Colle wil dit jaar zijn Belgische olijven commercialiseren. 

In 2018 plantte de Vlaamse landbouwer Lorenzo Colle zo’n 100 olijfbomen in Scherpenheuvel. “Door de drogere zomers en zachtere winters kunnen olijven nu ook groeien in België”, zegt de boer. “De variëteit die we hebben geplant: de arbequina, is bestand tegen vorst tot -7 graden. Het is een vrij kleine variëteit, maar het is de bedoeling om vooral te focussen op kwaliteit.” In het eerste jaar leverde de oogst 20 kilo op en vorig jaar zelfs 40 kilo. Dit is duidelijk nog niet genoeg om het product te commercialiseren, maar de eerste test heeft gewerkt en daarom zet Lorenzo Colle, die via zijn eigen bedrijf ook Spaanse olijfolie importeert, het avontuur voort. “In april gaan we 1.000 nieuwe bomen planten in Eksaarde, nabij Lokeren”, vervolgt de boer. “We hopen ongeveer 400 kilo olijven te oogsten, die we online en in lokale winkels hopen te verkopen. Het idee is om eerst de olijven op de markt te brengen en er dan misschien olijfolie van te maken.” Zal de olijventeelt in België zich volgens hem verder ontwikkelen? “Het is nog niet voor direct, maar waarom niet over vijf of tien jaar. Ik ben de eerste teler, maar anderen moeten nog tests doen en de nodige kennis verwerven om te kunnen starten met olijventeelt.”

Gondola Magazine

Dit artikel komt uit de januari - februari editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier!
Gondola Magazine