Met het IBM Food Trust-programma draagt de technologiereus zijn steentje bij tot een veiliger, slimmer en duurzamer voedingsecosysteem. Het platform is ondertussen een van de grootste blockchainnetwerken wereldwijd. De insteek? Transparantie en traceerbaarheid in álle schakels van de voedselketen.

Win-win voor alle partijen

De consument wordt alsmaar kritischer en veeleisender. Hij wil erop vertrouwen dat voeding veilig, kwaliteitsvol en ethisch is geproduceerd. Tegelijk willen producenten, groothandels en retailers hun productiemethodes en expertise valoriseren. Blockchaintechnologie maakt dit mogelijk. Want met het decentrale platform bewaar, verspreid en raadpleeg je data in alle veiligheid om het voedselketentraject inzichtelijk te maken. Duiken er voedselproblemen op, dan worden die razendsnel opgespoord. Bovendien werkt het blockchainprogramma disciplinerend en zal het uiteindelijk worden beschouwd als een kwaliteitszegel. 

Flexibel, veelzijdig en schaalbaar

Leden tekenen in via een maandelijkse bijdrage die onder andere afhangt van de gebruikte modules: van traceerbaarheid en certificatie tot terugroepacties. Ze hebben permission based-toegang via een versleuteld digitaal pakket. In lekentaal: naargelang je vooraf gedefinieerde functie ben je gemachtigd om specifieke taken uit te voeren in opdracht van je onderneming. Platformleden beslissen zelf wie toegang heeft tot welke gegevens. Die worden op hun beurt bewaard in streng beveiligde ‘blockchaingrootboeken’. Het systeem heeft een gebruiksvriendelijke interface en je integreert het naadloos met andere bedrijfsapplicaties. Bovendien is het schaalbaar – handig om het later uit te breiden of te koppelen aan andere (blockchain)netwerken.

Gigantisch groeipotentieel

Het initiële uitgangspunt was voedselveiligheid garanderen. En zo snel mogelijk achterhalen waar besmetting plaatsvond om passende acties te nemen – van het product uit de keten halen tot de klant informeren. Vandaag spelen talloze andere factoren een rol. Van herkomst, kwaliteit en versheid tot productiemethode. En van nutritionele samenstelling tot transportwijze. Doordat IBM Food Trust steunt op samenwerkingsverbanden met een groeiend aantal partners, neemt de beschikbare informatie exponentieel toe. Zo is de volledige historiek en het ‘paspoort’ van talloze producten in enkele muisklikken beschikbaar.

Let wel: wie er gegevens op plaatst, blijft daar ook eigenaar van zodat niet iedereen zomaar toegang heeft. Sommige informatie deel je wellicht alleen intern of met de autoriteiten en niet met de concurrentie. Toch blijft het leidmotief om zo veel en zo breed mogelijk te delen.

Sleutelwoord: vertrouwen

Omdat de voedingsindustrie zo complex is, zijn transparantie en betrouwbaarheid cruciaal. Want met miljoenen participanten is het een ingewikkeld ecosysteem waar men zelden zicht heeft op de totale toeleveringsketen. Het blockchainnetwerk stelt kordaat een einde aan het gebrek aan trust. Bovendien bevordert het platform ook de duurzaamheid. Betere kwaliteit, meer efficiëntie, een hogere productiviteit en minder verspilling – daarvan plukt iedereen de vruchten. 

Momenteel tekenden al bijna 200 klanten, waaronder giganten als Wal-Mart en Carrefour, in op IBM Food Trust. Toch is de oplossing evengoed gericht aan kleinere spelers. Alsmaar meer partijen zullen instappen omdat de voordelen voor het rapen liggen. De toekomst van het platform? Die ziet er (transparant) rooskleurig uit!

Meer weten? Ontdek er hier alles over.