Cémoi, de grootste chocoladeproducent van Frankrijk, heeft gisteren bekendgemaakt dat het onderhandelingen voert met het Belgische bedrijf Sweet Products. Die zou Cémoi willen overnemen. Voor welk bedrag is nog niet bekend.  

Het nieuws sloeg in als een bom in de chocoladewereld, omdat de overname de markt op zijn kop zou kunnen zetten. De Belgische groep Sweet Products, een familiebedrijf dat geleid wordt door de familie Walder, bestaat uit de Baronie groep en de Belgische groep ‘Belgian Ice Cream’. De groep telt zeven chocoladefabrieken in België, Nederland, Duitsland en Zwitserland, twee roomijsfabrieken in België en een toffeefabriek in het Verenigd Koninkrijk. Sweet Products heeft merken zoals Jacques, Alpia, Sarotti, Alprose, Duc d'O en Ijsboerke in zijn portefeuille. Bovendien produceert de Belgische groep hoofdzakelijk private label-producten.

Toekomstige nummer 1 in private label-chocolade?

De Cémoi groep wordt sinds 1962 geleid door de familie Poirrier en is de grootste chocoladeproducent van Frankrijk, met 14 fabrieken en 3.200 werknemers. De groep verkoopt jaarlijks 200.000 ton pralines en snoep, goed voor een omzet van 750 miljoen euro in 2020. Naast zijn merk Cémoi levert het aan de hele voedingsindustrie, van fabrikanten tot professionele gebruikers van chocolade: chocolatiers, patissiers, restaurants en supermarkten. Bij een fusie of een overname (de aard van de mogelijke transactie is nog niet bepaald) zou het bedrijf "goed zijn voor een omzet van 1,2 miljard euro en 5.000 mensen tewerkstellen", kondigde Cémoi in zijn persbericht aan. Daardoor zou het bedrijf wereldleider kunnen worden op het gebied van chocola onder private label. Het zou beschikken over 24 fabrieken in Europa, de Verenigde Staten, Engeland en Ivoorkust.